Блинкен дозива дипломатске ветеране да помогну у борби са „Хавана синдромом“
6. новембра, 2021.
Све већа нервоза у Пандора друштву
7. новембра, 2021.
Прикажи све

Иницијатива ДФ-а: Уклонити ”опасност” Кривокапићевог увезивања са Београдом и нарастајуће популарности ”Маршаловог плана”

Лидери ДФ-а, (Фото: Архива)

Планирани разговори парламентарне већине за сјутра, а на иницијативу лидера НОВЕ, Андрије Мандића, оквирно ће се односити на актуелну политичку кризу. Након више мјесеци летаргичности, лидери ДФ-а показују и ужурбаност и ”ширину” кад је у питању дефинисање нових односа у владајућој већини.

Андрија Мандић, (Фото: Архива)

Као што је Журнал већ писао, ово долази као последица два крупна разлога. Први је везан за пријем Кривокапића у Београду који је на крају ипак прошао у добром духу и знацима чвршћег повезивања. Тај екслузивитет који су лидери ДФ-а имали у комуникацији са званичним Београдом, а последично и директне користи, очигледно копни. И то очигледно ствара приличну нервозу у врху ДФ-а, јер свако будуће изборно одмјеравање, без обилне подршке Београда, може довести до драматичног изборног пада. Други разлог, свакако повезан са првим, се односи на све већу подршку јавности коју добијају неки елементи ”Маршаловог плана”, младог и агилног министра Спајића, попут повећања минималца и уопште плата. Та опасност у виду нарастајуће подршке, како је виде прије свега у ДФ-у, али и у Демократама, се лако може преточити у један политичко-популистички талас са озбиљним политичким рејтингом. Рецимо, неке будуће странке чију би окосницу чинили управо Спајић, неки министри и одређен број друштвено препознатих интелектуалаца.

Да би се претходно предуприједило, ДФ и Демократе ће извјесно инисистирати на избору нове владе, односно премијера. ДФ-у је прије свега важно да обезбиједи подршку осталих за новог премијера и уклањање опасности снажнијег увезивања Кривокапића са Београдом. Демократе, с друге стране, посебно желе да уклоне опасност нарастања нове странке која би идеолошким профилом прилично угрошавале њихову ”центристичку” позицију и тиме их реално постављало у позицију ”трећег избора” код највећег дијела православног бирачког језгра.

Милојко Спајић, (Фото: Влада Црне Горе)

Стога, не би чудило да Андрија Мандић сјутра изађе са предлогом за новог премијера који би најприје био прихватљив за Демократе, али и за бирачко тијело УРА-е. Оно што се такође очекује је да лидери ДФ-а у овој понуди уопште неће инсистирати на сопственом учешћу у ”новој” влади, а што им је био conditio sine qua non за ”реконструкцију” садашње владе. С друге стране, Абазовић ће и даље тражити одржање модела ”експертске владе”, што је онда, ако буде прихваћено од ДФ-а, опет тешко брањива позиција у бирачком тијелу које су мјесецима засипали формулом ”или лидери у владу или нови избори”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *