Представа за Ескобара
6. новембра, 2021.
Иницијатива ДФ-а: Уклонити ”опасност” Кривокапићевог увезивања са Београдом и нарастајуће популарности ”Маршаловог плана”
7. новембра, 2021.
Прикажи све

Блинкен дозива дипломатске ветеране да помогну у борби са „Хавана синдромом“

Државни секретар Антони Блинкен најавио је у петак именовање двојице ветерана дипломата да надгледају напоре Стејт департмента на „хаванском синдрому“ и увођење „нове технологије“ како би се разумели узрок мистериозних здравствених инцидената.

Блинкен је именовао Џонатана Мура, службеника службе за иностране послове, који ће координирати свеукупни одговор Стејт департмента, и Маргарет Ујехару за вишег координатора неге како би се осигурало да погођене дипломате добију врхунски медицински третман.

„Хавана синдром“ илустрација, (Фото: BBC)

Такође је рекао да је одељење применило нову технологију на положаје широм света која би могла да помогне влади да схвати шта узрокује инциденте, што је фрустрирајућа загонетка за три узастопне администрације и америчку обавештајну заједницу.

„Људи су били дубоко, дубоко погођени овим“, рекао је Блинкен у свом првом говору о инцидентима. „Ово је веома, веома моћно и само појачава у мени апсолутно уверење да морамо да учинимо све што је могуће за наше људе – да бринемо о њима, да их заштитимо. Доћи ћемо до дна овога“, додао је он.

Блинкен је нагласио да су симптоми које пријављује особље америчке владе стварни и штетни.

Дипломате су „искусиле озбиљне физичке последице, укључујући упорне главобоље и губитак слуха. Они су такође искусили психичку штету, укључујући трауму, анксиозност, депресију“, рекао је Блинкен.

„Они су били погођени – њихове каријере су погођене. Погођене су и њихове породице и колеге.“

Рекао је да је ново партнерство са Универзитетом Џонс Хопкинс почело прошлог месеца које ће побољшати опције неге за дипломате који имају симптоме, и подстакао је особље да пријави сваку епизоду што је пре могуће, истичући недавно постављену адресу е-поште која ће омогућити дипломатама и члановима њихових породица да пријавите инциденте или постављајте питања анонимно ако желе.

Администрација председника Џоа Бајдена није била у стању да пружи објашњење за инциденте који су на сличан начин збунили бившу Трампову и Обамину администрацију након што су се први пут појавили у америчкој амбасади на Куби 2016. Влада САД сумња, али није могла поуздано да утврди епизоде ​​су напади страног противника на америчко особље. Али председников тим верује да је све ближе идентификацији ко је одговоран и разумевању који механизам се користи да изазове мистериозне здравствене епизоде ​​о којима је извештавало преко 200 дипломата, ЦИА оперативаца и званичника националне безбедности у Вашингтону и иностранству.

Америчко особље стационирано широм света пријавило је симптоме изненадне вртоглавице, вртоглавице, мучнине и главобоље. Неки од њих су показивали физиолошке знаке повреда мозга, а неки су имали симптоме истовремено са другима у њиховој непосредној близини.

Ентони Блинкен, (Фото: ВВС)

Стејт департмент „развија, добија и примењује нову технологију на терену“ која им помаже да схвате шта је узрок инцидената, рекао је Блинкен, али није био конкретнији.

„Нова технологија нам помаже да брже и темељније проценимо различите потенцијалне узроке ових инцидената, а ми смо дистрибуирали по објавама како бисмо могли брзо да реагујемо“, рекао је он.

Одељење је такође предузело кораке последњих месеци да стандардизује обуку и бригу о жртвама, уграђујући нове смернице у своје семинаре о безбедности у иностранству и стандардизујући њихове медицинске процене. Стејт департмент је започео добровољни програм током лета омогућавајући запосленима и њиховим породицама да прикупе основне здравствене информације, које лекари могу да користе као референтну тачку ако касније искусе симптоме на терену.

„Послали смо веома јасан сигнал кроз наше бирое и елементе унутар одељења да сваки појединачни извештај мора бити схваћен изузетно озбиљно“, рекао је високи званичник администрације Меклачију пре објаве. „Они који истражују треба да прате стандардне смернице и да их пријаве узлазном путањом.

Ново руководство

И Мур и Ујехара имају деценије искуства у иностранству, посебно у источној Европи.

Мур је недавно био главни заменик помоћника секретара Бироа за океане и међународна питања животне средине и науке, а у прошлости је радио у америчкој амбасади у Белорусији и као вршилац дужности директора Канцеларије за руске послове Стејт департмента. Мур је рекао да ће „веровати и поштовати оне који иступе”.

Џонатан Мур, Ентони Блинкен и Маргарет Ујехара, (Фото: Блумберг)

„Желим да нагласим да ћемо сваки извештај озбиљно схватити од стране мене, наших здравствених и безбедносних професионалаца и нашег руководства одељења“, рекао је Мур. „Понизно бих замолио све вас који сте повређени као последица ових инцидената да пријавите своје симптоме и забринутост ако то већ нисте учинили и да будете вољни да разговарате са нама.

Ујехара, такође дугогодишњи службеник иностраних послова, радила је на разним високим дипломатским функцијама у Црној Гори, Кијеву, Франкфурту и Бечу. Садашњи посао је започела крајем септембра.

„Наставићемо неуморно да радимо на обезбеђивању највиши могући ниво помоћи и да се осигура да се они који су повређени третирају са емпатијом и саосећањем које толико заслужују“, рекла је Ујехара.

Нови руководећи тим замењује Памелу Спратлен, која је надгледала одговор одељења на аномалне здравствене инциденте шест месеци пре него што је отишла у септембру. Портпарол Стејт департмента рекао је тада да је Спратлен отишла након што је достигла максималан број сати који јој је дозвољено да ради под статусом пензионера. Али вишеструки званичници администрације рекли су Меклачију да је њен скептицизам да је овај феномен стваран створио трвење са онима који су га искусили и лидерима у одељењу.

Ујехара је изабрана да води директан ангажман одељења са жртвама делимично зато што је „позната у одељењу по свом саосећању“, рекао је званичник.

Памела Спратлен, (Фото: Америчка амбасада у Узбекистану)

Демократски и републикански чланови Конгреса жалили су се последњих месеци да дипломате нису добиле адекватну негу након пријављивања случајева и да званичници задужени за реаговање Стејт департмента нису имали довољно овлашћења и приступа руководству.

Мур и Ујехара „имаће спреман приступ секретару“, рекао је високи званичник. „Јасно је ставио до знања да треба да се обрате њему директно и лично за свако питање где је потребна његова интервенција.

У писму прошле седмице демократској сенаторки Џин Шахин из Њу Хемпшира, које је добио Меклачи, Блинкен је рекао да америчка влада „још не зна узрок ових инцидената нити да ли се они могу приписати страном актеру. Али не остављамо камен на камену да добијемо одговоре.”

Директор ЦИА-е Бил Бурнс их је, међутим, назвао нападима, а високи званичници националне безбедности у администрацији сумњају да су здравствене епизоде ​​узроковане неком врстом усмереног енергетског уређаја. Неки Бајденови званичници приватно страхују да су америчке делегације које путују у иностранство на мети – и да одговорни намерно ескалирају своје нападе на америчко особље.

Америчке дипломате у Вијетнаму пријавиле су да су искусиле симптоме непосредно пре него што је потпредседница Камала Харис требало да стигне тамо у августу. Члан Бернсовог тима пријавио је случај током њиховог недавног путовања у Индију у септембру. А случајеви у Колумбији пријављени су пре посете шефа Јужне команде САД.

Мајкел Вилнер

Извор: McClatchy DC Bureau

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *