Твитерова птичица ће да одлепрша
23. јул, 2023.
Дојче банк опет на удару Американаца
23. јул, 2023.
Прикажи све

Има ли нешто хришћанско код (шведских) Хришћанских демократа?

Давор Џалто, (Фото: Davordzalto.com)

Кажу да подржавају слободу, а ипак подржавају сарадњу владе са председником Ердоганом (који није нарочито познат по својој посвећености демократији и људским правима и слободама) у вези са екстрадицијом азиланата

Давор Џалто, (Фото: Davordzalto.com)

Хришћански демократи (Kristdemokraterna) су друга највећа странка у актуелној влади Шведске (и шеста у шведском парламенту).

С обзиром на инсистирање ове странке да се базира на хришћанским вредностима, вреди истражити које су то вредности, да ли постоји кохерентан скуп идеја за које се ова партија залаже и у каквом односу те вредности и идеје стоје према нечему што бисмо смислено могли назвати хришћанством.

Постоје одређене ствари које Хришћански демократи кажу да заступају, са којима се лако можемо сложити.

На пример, ја се слажем са Ебом Буш, потпредседницом владе, када каже да је ”наша земља кренула у погрешном правцу”. Ове речи се појављују на промотивном летку доступном на интернет страници ХД-а.

Такође се могуће сложити са запажањем госпође Буш да је ”владина политика повећала трошкове горива и електричне енергије, што је не само наштетило домаћинствима, већ је као резултат тога дошло и до и пољопривредне кризе са растућим ценама хране”.

Заиста, и под претходном, а још више под садашњом владом у којој су Хришћански демократи други по величини члан коалиције, инфлација је достигла нове висине, и цене хране су још више отишле на горе.

У образложењу својих принципа и идеологије, доступном на сајту странке, Хришћански демократи наводе да високо цене ”људско достојанство и породицу и да се противе свим облицима тоталитаризма”. Браво!

Такође читамо да је ”свако људско биће циљ по себи… свака особа је јединствена, али јој је потребна заједница и други људи да би живела и развијала се”. Браво, још једном!

Постоји један део програма који ми се нарочито свиђа, а то је прихватање људске несавршености као нечега нормалног, са чим треба рачунати: ”Нико није савршен, свако може да погреши… Схватање ове несавршености нас тера… да тежимо подели власти како поједини људи или групе не би стекли превише моћи… Хришћански демократи такође верују да је немогуће створити савршено царство среће овде на Земљи. Идеја о несавршености нас такође доводи до тога да схватимо да свако може да погреши и да свако заслужује другу шансу”.

Џалто, (Фото: Fulbright and friends)

То су веома људске секције програма, које сви хуманисти, а посебно хришћани, могу и треба да подрже.

Поред овога, читамо и да су Хришћански демократи ”против негативних аспеката потрошачког друштва… (што је довело) до неодговорног друштвено-економског управљања, и резултирало загађењем ваздуха, воде и земљишта”.

Позитивне вредности, принципи и идеје закључени су речима: ”Желимо да заштитимо живот, слободу и достојанство свих људи… Желимо да се солидаришемо са слабима и потлаченима, тежимо социјалној правди… (омогућавање) праведне расподеле друштвених добара”. То је оно што ХД назива ”принципом солидарности”.

Након ових, долазе проблематичнији делови програма и прокламованих вредности. У образложењу своје економске политике и пореза налазимо да се Хришћански демократи залажу за ниже порезе. Летак који сам горе навео је експлицитнији о економским идеалима ХД-а: ”Ми верујемо у слободу и слободно тржиште, док преузимамо одговорност за наше ближње”.

Како неко може да афирмише (нео)либералну идеологију ”слободног тржишта” док, у исто време, тврди да је посвећен људском достојанству, заједници и социјалној правди? Како неко може бити против потрошачког друштва и негативних ефеката које је капиталистичка експлоатација (под паролом ”слободног тржишта”) оставила на животну средину, и бити истовремено за десничарску економску политику? Нешто се не слаже у овој једначини.

Хришћански демократи са поносом истичу (у истом летку) да ”када су друге алијансе почеле да скрећу улево, ми смо били чврсти”. Они ”дају приоритет ономе што је најважније — здравству, безбедности и срцу земље”, а ипак промовишу неолибералне ”либерализације” које уништавају системе благостања широм света.

Они верују у ”слободу и слободно тржиште”, а ипак су против либерализма и социјализма (”И либерализам и социјализам теже стварању утопијског друштва”). Они себе приказују као ”градитеље заједница”, а ипак подржавају економске политике које уништавају заједнице (нарочито најугроженије друштвене групе).

Они подржавају политичке одлуке које изазивају велике поделе и које су донете у супротности са основним демократским принципима (нпр. одлука да се напусти вишевековна неутралност Шведске, у корист приступања НАТО савезу).

Кажу да подржавају слободу, а ипак подржавају сарадњу владе са председником Ердоганом (који није нарочито познат по својој посвећености демократији и људским правима и слободама) у вези са екстрадицијом азиланата.

© AP Photo / Zsolt Szigetvary

Хришћански демократи су такође подржали нови закон који значајно умањује слободу штампе и слободу изражавања, који носи снажан антидемократски печат. Закон (усвојен 16. новембра 2022. и на снази од 1. јануара 2023.) ствара ”нова кривична дела ‘стране шпијунаже’, ‘тешке стране шпијунаже’ и ‘откривања тајних информација у међународној сарадњи”’, наводи се у извештају The Local-а.

Ово, следећи исти извештај, ”значи да би, у неким ситуацијама, одавање тајних информација које настају као резултат међународне сарадње Шведске, које би могле наштетити односима Шведске са другом земљом или међународном организацијом, могло бити кажњиво кривично дело”. Док је претходни закон захтевао да тајне информације морају директно да штете безбедности Шведске, ”према новом закону, довољно је да то нарушава односе са другом земљом”.

Штавише, изражена је забринутост да ће ”нови закон дозволити полицији да истражује издаваче, новинаре и узбуњиваче ако разоткрију тајне или осетљиве информације које могу наштетити односима Шведске са другом државом или међународном организацијом, као што су НАТО, Европска унија или Уједињене нације. Ако се такве оптужбе ‘докажу’, за објављивање осетљивих информација могу се изрећи казне до четири године”, наводи се у извештају Peoples Dispatch.

Препознато је да ће нови закон бити ”штетан по слободу медија и говора и да ће вероватно негативно утицати на узбуњиваче, новинаре и одговорне издаваче у земљи”, наводи исти извор.

Ова колекција контрадикција, нејасних изјава, и племенитих принципа, и антидемократских политика које су штетне за слободе и права, указује на то да писци програма и циљева ХД-а или не знају о чему говоре, шта одређени политички концепти значе, сложену историју иза њих, као и последице одређених политика које заговарају, или су једноставно технократски лицемери, који ће рећи све што лепо звучи како би прикрили оно што се чини као њихово право опредељење – стицање власти, наметање дивљачких неолибералних политика, привржености милитаризму и непоштовању људских и грађанских слобода и права.

Да, госпођа Буш је у праву у вези скретања ”у погрешном правцу”, али изгледа да је Шведска направила више од једног погрешног скретања – са падом животног стандарда већине људи, смањењем нивоа образовања, што је довело до све већег пада компетенција и вештина критичког мишљења, као и пораста радикално десних политичких опција које угрожавају демократију.

Давор Џалто

Извор: Аутограф.хр

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *