Има ли нешто хришћанско код (шведских) Хришћанских демократа?
23. јул, 2023.
Чланови култног састава “Лајбах”: Будућност је у рукама свих нас
23. јул, 2023.
Прикажи све

Дојче банк опет на удару Американаца

Зграда ,,Дојче Банке", (Фото: Економске Вести)

Америчка централна банка оглобиће Дојче банку са 186 милиона долара због наводно недовољне борбе против прања новца. То је нова у низу казни коју ће највећа немачка банка платити због мутних послова

Зграда ,,Дојче Банке“, (Фото: Економске Вести)

Федералне резерве САД одредиле су казну немачкој Дојче банци и њеној америчкој филијали у износу од 186 милиона долара.

Дојче банка наводно није отклонила мањкавости у пословању које су утврђене 2015. и 2017. године, саопштиле су Федералне резерве. Ради се о пословним односима са естонском кћерком-банком Данске банке.

Немачка банка пак саопштава да је у овој ствари предузела бројне кораке, и да је чак и амерички Фед, тамошња централна банка, прошле године похвалио напредак.

Прање новца преко Естоније

Данске банк је била уплетена у један од највећих скандала са прањем новца у америчкој историји, и осуђена је на казну која се мери милијардама. Та банка са седиштем у Копенхагену признала је да је између 2008. и 2016. варала америчке банке.

Према тужилаштву, естонска испостава Данске банке привлачила је руске и друге клијенте могућношћу да пребацују велике суме новца без ваљаних провера.

На тај начин је преко естонске кћерке-банке – која је у међувремену затворена – кроз финансијски систем САД провучено 212 милијарди долара. Према америчким истражитељима, дански банкари су успостављали систем лажних фирми како би сакрили праве власнике новца.

Дојче банк је пак у том периоду обавила трансакције тешке 267 милијарди долара за Данске банку. Према америчком Феду, и те трансакције праћене су „мањкавом унутрашњом контролом“ у циљу борбе против прања новца.

Једна казна у низу

Највећа немачка банка је због прања новца већ годинама на удару у САД. Почетком 2017. је Дојче банк пристала да у Америци и Великој Британији плати укупно 630 милиона долара јер није мотрила на сумњиве трансакције из Русије.

Исте године су Федералне резерве изрекле казну немачкој банци од још 41 милион долара.

Дојче банка је на тапету и због других дубиозних радњи. Прошле године је пристала да америчким ревизорима тржишта хартија од вредности плати 200 милиона долара због рђавог вођења електронских података.

Током 2020. је Дојче банка, такође у Америци, пристала на поравнање од 150 милиона долара како би избегла процес јер је водила послове са Џефријем Епстином, покојним америчким банкаром који је осуђиван као сексуални предатор.

Извор: Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *