Кратка историја развоја ,,литературе за плажу“
3. јул, 2023.
О. Гојко Перовић: Црногорски Солунци
4. јул, 2023.
Прикажи све

Дан независности

Kада напишете или изговорите фразу из овог наслова наравно немате никакве дилеме на шта се или на кога се ово односи, односно о чијој независности је ријеч?

Пише: наш стални дописник са Дивљег запада Милија Тодоровић (у улози Гарија Купера)

Умјесто општег појма који би се могао тицати сваке државе или сваке независне институције на овом свијету, наш је мозак подешен (путем медија и опште културе) да се на први спомен ових ријечи сјетимо само једне (од толиких) држава и да independence day вежемо искључиво за САД. Тек тако схваћена, као дан ове конкретне земље, ова кованица се може, преносно и сликовито, односити и на друге. И то у смислу да и друге земље, својом независношћу,  подсјећају на САД.

Дакле, једна од најмлађих политичких и историјских творевина, настала крајем 18. вијека, Сједињене Америчке Државе су својом медијском пропагандом, путевима економског, војног и уметничког утицаја успјеле да наметну себе другима и старијима, као образац политичке самосталности.

И треба им одати признање, и од њих учити политичку школу. А овај дан искористити као молбу упућену баш тој узвишеној адреси, да оно што воле код себе и прослављају на сва звона – допусте и другима. Да поштују независност других, бар дијелом како и колико поштују своју.

Ето, рецимо, на данашњи дан је умро господар Зете Иван Црнојевић 1490. године. Он је био поглавар државе која је своју независност и међународно признање имала много прије Kолумбовог рођења, а и поменута смрт на Цетињу десила се у околностима државне независности Иванбеговине неколико година прије Kолумбовог открића Америке.

И сад, ми у Црној Гори 500 година касније, чекамо шта ће рећи амерички амбасадор, како да саставимо сопствену Владу? А уколико то не послушамо, можемо се надати небеским ефектима какве гледамо у холивудском филму са истим оваквим насловом каквим сам насловио данашњи текст.

До читања у наредном броју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *