Раде, са Милом мрка капа, за тебе, Љуба, Мика и Зека и без њега
20. октобра, 2021.
Снови и заблуде руске интелигенције
20. октобра, 2021.
Прикажи све

Да ли је предсједница СП Цетиње у конфликту интереса?

Скупштина општине Цетиње, (Фото: Антена М)

Публициста и бивши градоначелник Цетиња Јован Маркуш указао је на чињеницу да је актуелна предсједница Скупштине Престонице Цетиње Дејана Диздар, поред мјеста које покрива у градској власти, на сајту Престонице наведена као одговорно лице двије НВО.

Занимљиво је да су обје НВО истог имена (Грађански креативни центар), с тим разликом да је један од назива у цјелости написан великим словима.

До тренутка објаве овог текста нисмо добили релевантан одговор на питање да ли се ради о грешци на сајту Престонице, или о некој другој околности.

Скупштина општине Цетиње, (Фото: Антена М)

Сарадња НВО „Грађански креативни центар“ са Престоницом

НВО Грађански креативни центар коју води Дејана Диздар је невладина организација која која афирмише грађански активизам младих на Цетињу, пише на Фејсбук-страници ове организације.

– Наша визија је друштво у коме су млади задовољни активностима које им се нуде. НВО Грађански креативни центар постоји од фебруара 2013. године и за кратко вријеме је постала једна од видљивијих омладинских организација на Цетињу – стоји у њиховом импресуму.

У истом опису ове НВО наведене су активности и партнери организације, а међу се на првом мјесту истиче Престоница.

– До сада смо сарађивали са: Пријестоницом Цетиње – укључени у сваки пројект наше невладине организације посебно у доприносу који се односи на добављање дозвола и промовисање… – наводи се у опису.

Технолог-библиотекар?

Диздар је дипломирала на Металуршко-технолошком факултету у Подгорици стекавши звање специјалиста хемијске технологије.

Уписала магистарске студије на Факултету за прехрамбрену технологију, безбједност хране и екологију – технологија биљне производње на Универзитету Доња Горица.

Занимљиво је истаћи да је с овом врстом стручне спреме Диздар радила у Министарству културе (Цетиње), и то као чланица комисије за полагање стручног испита из конзерваторске, музејске, библиотечке и архивске дјелатности.

Чланови комисије, Министарство културе, Цетиње, (Фото: Етос)

Састанак са представницима НВО

Подсјетимо да је Диздар прије десетак дана организовала годишњи састанак са представницима невладиних организација и клубова одборника у локалном парламенту.

Она је том приликом представницима невладиног сектора, како се наводи у саопштењу, представила формално-правни оквир за функционисање НВО сектора на локалном нивоу, као и потенцијалне видове подршке које локална самоуправа може да понуди цивилном сектору.

Како је текла сарадња између Диздар као директорке НВО и Диздар као одборнице ДПС-а?

У њеној радној биографији која је наведена на страници Демократске партија социјалиста (одборница је ДПС-а у Скупштини Пријестонице од 2018. год.) наведено је да је Диздар 2018. год. престала да буде извршна директорица НВО Грађански креативни центар.

– Радно искуство: септембар 2019. године – данас, ДОО “Интерпродукт” Цетиње – технолог; фебруар 2018. године – данас, Скупштина Пријестонице Цетиње – одборница; август 2010. године – септембар 2020. године, ЈУ Гимназија Цетиње – професорица хемије; фебруар 2013. године – фебруар 2018. године, НВО Грађански креативни центар – Извршна директорица – наведено је на сајту ДПС-а.

Диздар је за предсједницу Скупштине Пријестонице Цетиње изабрана крајем јуна ове године, а на тој позицији замијенила је Мају Ћетковић која се повукла из личних разлога.

С обзиром на неусклађеност јавно доступних података које су наведене у тексту, позивамо предсједницу Скупштине Престонице Цетиње да разјасни дате околности.

Извор: Етос

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *