Што год је од човјека не може савршено бити – Његош у мемоарима Матије Бана (II)
13. новембра, 2023.
Да ли је Њемачка још увијек земља проналазача?
13. новембра, 2023.
Прикажи све

Соларне електране на крововима љубљанских зграда

Љубљана, (Фото: Visit Ljubljana)

У Словенији је средином октобра потписан уговор за реализацију пројекта „Зелена енергија на површинама и објектима Града Љубљане”, у оквиру кога је предвиђено да се на крововима јавних зграда престонице поставити 51 соларна електрана

Љубљана, (Фото: Visit Ljubljana)

Основна идеја пројекта је постављање соларних електрана на кровове јавних зграда у власништву Града Љубљане чије ће јавне установе од приватних партнера добијати комплетну услугу, односно зелену енергију произведену на јавним зградама, управљање и редовито одржавање соларних електрана као и снабдевање у случају недостатка електричне енергије. Пренос већине ризика на приватне партнере уједно повећава поузданост пројекта, што се посебно односи на обвезу управљања и редовитог одржавања, а тиме и несметаног рада соларних електрана током трајања концесије.

Планирано је постављање 51 соларне електране на кровове јавних зграда, укључујући основне школе, обданишта, домове здравља, спортске и културне објекте, укупне снаге око 5 MWp, а загарантована годишња производња биће већа од 5200 мегават-сати (MWh).

Вредност пројекта је око пет милиона евра, а концесија ће да траје 17 година, након чега соларне електране прелазе у власништво Града. Додатна вредност пројекта је месечни обрачун електричне енергије, тзв. „net billing”, који омогућава кориштење вишка електричне енергије произведене унутар обрачунског месеца и то када постоји мањак енергије.

Соларне електране ће бити спојене у једну велику енергетску заједницу, досад највећу у Словенији, која ће омогућити ефикасно коришћење енергетских ресурса и учинити пројекат одрживим.

Љубљана овим пројектом жели да смањи емисије гасова стаклене баште и обезбедити одрживу и чистију будућност. Планирана је уштеда више од 2.500 тона угљен диоксида еквивалента, вредност коју пречишћава око 95.000 стабала просечне величине. Јавно-приватно партнерство је одличан пример сарадње сектора који удружују своје снаге и ресурсе за опште добро.

С.П.С.

Извор: Политика Магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *