Предложена реформа Европске уније
23. новембар, 2023.
Шта се ваљало иза отказа Сему Алтману – упозорење на кључни пробој у вештачкој интелигенцији
23. новембар, 2023.
Прикажи све

4 најсмртоносније биљке на свету

Раково око, (Фото: Plants of the World online)

Раково око, (Фото: Plants of the World online)

Љутић

Баштован из Велике Британије је 2014. године умро под мистериозним околностима, након што су му готово сви органи отказали. Иако узрок смрти није откривен, сумња се да је несрећни баштован највероватније преминуо након контакта са биљком по имену једић или љутић (лат. Aconitum Napellus), која припада роду скривеносеменица из фамилије љутића. Најотровнији део биљке је корен, али су и листови поприлично отровни. Неуротоксини из биљке се могу апсорбовати кроз кожу, а неки од симптома тровања су пецкање, повраћање, укоченост и дијареја. Лакхвир Синг је 2010. године осуђена за убиство свог љубавника након што му је у кари ставила љутић. Но, упркос гастроинтестиналним проблемима, њен бивши љубавник је успео да преживи тровање. Осим ових симптома. ова смртоносна биљка успорава рад срца што свакако може да доведе до смрти, пише ББЦ. Према неким теоријама, биљке су развиле одређене токсине ради самоодбране. Одређене врсте биљака садрже комбинацију хемијских једињења која су ефикасна у борби против инсеката, штеточина и других микроорганизама, али која исто тако штете и људима.

Манчинелово дрво

Још једна озлоглашена биљка је манчинелово дрво (лат. Hippomane mancinella), које се још назива и „дрво смрти“, а чији плод невероватно подсећа на јабуку због чега се назива и „јабука смрти“. Дрво расте у јужним деловима Северне Америке и северним деловима Јужне Америке и толико је отровно да се чак за време кише не препоручује стајање испод њега. Наиме, органско једињење форбол помешано са кишницом може да изазове тешке опекотине. Спаљивање дрвета се такође не препоручује, јер је и дим токсичан и може привремено да ослепи особу која се налази у његовој близини. Иако  је чак и стајање поред ове биљке опасно, једино конзумирање плода може стварно да убије.

Рицинус

Упркос својим раскошним црвеним плодовима која може да улепша многе баште, рицинус је веома отровна биљка. У нашем народу је зову скочац и црвени чичак (лат. Ricinus Communis). Отровни су сви делови биљке, али је концентрација отрова највећа у семенкама. Симптоми тровања су повраћање и дијареја који могу трајати и до недељу дана пре него што наступи смрт услед отказивања функција органа.

Раково око

И биљка по имену раково око (лат. Arbus Precatorius) спада у опасне биљке. Наиме, отровна супстанца абрин се налази у јарко црвеним семенкама које се користе и у изради перкусија и накита. Само једна семенка биљке која расте у Индонезији може бити фатална за људски организам, али само уколико је сажваћете.

Извор: Национална Географија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *