Бачановић: О чему мора мислити Јаков Милатовић
27. март, 2023.
Ђукановићев одлазак у Хановер знак панике, дијаспора разочарана
27. март, 2023.
Прикажи све

Навијам за Црну Гору, али то не значи да сам против Србије

Са уракмице Црне Горе и Србије, (Фото: Нова)

Утакмица између фудбалских репрезентација Црне Горе и Србије у квалификацијама за Европско првенство 2024. године, која се игра у понедељак у Подгорици, неће бити обичан меч у којем се састају два национална тима

Са уракмице Црне Горе и Србије, (Фото: Нова)

Трећи дуел репрезентација ове две државе од кад су се раздвојила „два ока у глави“, осим због резултата, биће занимљив због чињенице да ће обе екипе имати велики број својих навијача на „Градском стадиону“, а додатно ће бити интересантан и због тога што се игра између два круга избора за председника Црне Горе.

Владимир Павићевић, политиколог и бивши народни посланик у скупштинама и Србије и Црне Горе, каже да је политичка атмосфера у Подгорици много релаксиранија него раније и да ће то допринети да утакмица прође у спортској атмосфери.

– Очекујем фудбалску фешту. У Црној Гори је данас много стабилније него што је било у ери Мила Ђукановића и ова утакмица је прилика да се спорт препусти спортистима, а политика политичарима и грађанима ван спортских борилишта – каже Павићевић.

Гојко Перовић, бивши ректор Богословије на Цетињу, слаже се да ова утакмица у црногорској јавности не изазива политичку напетост, али додаје да се не осећа ни велико интересовање љубитеља фудбала.

– Црна Гора се није квалификовала, а Србија се није прославила на Мундијалу у Катару, тако да навијачка атмосфера не одише неким набојем. Претходни неуспеси су олабавили расположење према домаћем фудбалу, тако да ће се ова утакмица гледати мирно и без неких превеликих очекивања, што мислим да је добро. Тако остаје шанса да нас фудбалери оба тима пријатно изненаде, а умањена је шанса да нас разочарају – каже парох цркве Светог Ђорђа у Подгорици.

Отац Гојко Перовић, (Фото: Мондо)

Наши саговорници се слажу да то што се меч игра између два круга председничких избора у Црној Гори не би требало да изазове напетост на стадиону.

– Биће навијача и за једне и за друге, и у Србији, и у Црној Гори. Очекујем да ће се видети колика је међусобна повезаност људи из ове две државе и да ће највећи број оних који буду на стадиону навијати за обе репрезентације – сматра Павићевић.

Перовић додаје да је прошло време када су се овакви догађаји користили за политчку манипулацију.

– Мислим да политика овај пут неће имати већег утицаја на догађаје на стадиону, нити јој треба дати прилику – каже Перовић.

Саговорници Данаса у понедељак неће навијати против једне од екипа које се састају у Подгорици.

– Ја сам један од оних који навијају и за једне и за друге, па нек победи бољи – изјавио је Павићевић, док бивши ректор Богословије Српске православне цркве на Цетињу додаје да ипак има благог фаворита:

– Навијам за Црну Гору, али истовремено не навијам против Србије. Како се оно каже: „У фудбалу је све могуће“ – закључује Перовић.

Владимир Павићевић, (Фото: Експрес)

Аднан Прекић, професор на Филозофском факултету Универзитета Црне Горе, каже да је на „релаксиранију атмосфере у црногорској јавности“ поводом предстојеће утакмице утицало неколико фактора.

– У спортској јавности је већа пажња била усмерена ка дуелу са Бугарском, јер се сматра да је то селекција са којом би, евентуално, Црна Гора могла да се такмичи за место које води на шампионат. Србију сви сматрају за фаворита и не виде као ривала – каже Прекић и додаје:

– Политички, атмосфера је потпуно нормална, а чак је Андрија Мандић. један од председничких кандидата који себе сматра Србином, рекао да ће у овом дуелу навијати за Црну Гору. Треба пустити те момке да играју, а политику удаљити од фудбала.

Прекић додаје да лични односи председника Фудбалског савеза Црне Горе Дејана Савићевића и селектора Србије Драгана Стојковића такође битан за позитивну атмосферу у којој се овај меч дочекује.

Утакмица друге рунде квалификација за пласман на Европско првенство у Немачкој 2024. године између Црне Горе и Србије игра се у понедељак 27. марта од 20.45 сати.

В.Н.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *