Какав је епилог избора у Русији?
27. септембра, 2021.
Има ли Цетиња на мапи слободне Црне Горе?
28. септембра, 2021.
Прикажи све

Зашто Америка хитно шаље специјалца у Брисел – додатни притисак на Београд

Ко је Америку позвао на разговоре? (Фото: Спутњик)

Присуство помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Габриела Ескобара на састанку Београда и Приштине у Бриселу поводом кризе на сјеверу Косова има за циљ да притисне Београд како би пристао неке уступке.

Испада да ЕУ не наступа као самосталан фактор, него као „прирепак Америке“ (Фото: Принтскрин/Connecting Connection)

Ово је мишљење дугогодишњег дипломате Милисава Паића, директора организације „Српски спољнополитички круг“, поводом саопштења Стејт департмента да ће се овим разговорима прикључити и њихов представник.

Покушај притиска на Србију

Паић истиче да није баш јасно ко је Америку позвао на ове разговоре јер Америци у том разговору никао није мјесто.

„Долазак Ескобара у Брисел даје право Србији да постави питање – шта он тамо ради, уколико су то разговори уз посредство ЕУ. Чини ми се да је ово покушај да се криза на сјеверу коју су, како сумњам, Американци и конструисали, искористи да се од Србије добију неки уступци. У исто вријеме ако је ЕУ та која је звала Америку у помоћ то много говори о њеној немоћи,“ уверен је Паић.

Испада, додаје он, да Европска унија не наступа као самосталан фактор, него као „прирепак Америке“.

„То је у супротности са залагањима Француске и Њемачке да ЕУ треба снажније да се наметне као наводно суверени фактор у рјешавању отворених међународних проблема,“ напомиње Паић.

ЕУ као „прирепак Америке“

Сама најава да ће Ескобар да присуствује тим разговорима, додаје он, значи да је ЕУ поново капитулирала пред притисцима Америке и да није способна да се одупре.

Припадници КФОР-а на Косову (Фото: Спутњик)

„Сматрам и да је Америка ту присутна прије свега јер Мирослав Лајчак, специјални преговарач ЕУ за дијалог Београд и Приштине, не даје никакве резултате, као и да није продуктивна платформа о двије Њемачке коју Лајчак спроводи, а која нема консензус унутар ЕУ,“ мишљења је Паић.

Није промјена формата

Саговорник Спутњика констатује такође да ово није промјена формата преговора, јер би у супротном и Србија требало да укључи своје савезнике, уз напомену да је косовски проблем и даље под Резолуцијом 12 44 која даје рјешење у виду широке аутономије у оквиру СРЈ, односно њене насљеднице Србије.

„Американци не могу да буду посредници у разговорима, већ само посматрачи. Ескобар је истовремено најавио да ће до краја првог мандата Џозефа Бајдена бити постигнут коначни споразум Београда и Приштине, али то су изјаве у функцији притиска на Београд. Њихов циљ остаје такозвано међусобно признање Србије и Косова, што је немогућа конструкција, јер Србија нема потребе да признаје Косово,“ наводи Паић.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је поводом најновије кризе на административном линији да је важно избјегавати радње које би могле повећати тензије.

Сједињене Државе раде са Европском унијом, НАТО и владама Косова и Србије, истакао је он, на предузимању хитних корака за избјегавање ескалације ситуације и радњи које повећавају тензије, које угрожавају напредак постигнут у оквиру дијалога у ком посредује ЕУ и негативно утичу на свакодневни живот грађана.

Бранкица Ристић

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *