Цетињски манастир уписан као својина Митрополије црногорско-приморске
17. октобра, 2021.
Нема економског развоја без добре инфраструктуре
17. октобра, 2021.
Прикажи све

Еколошка бомба или зелене технологије: Шта доноси Рио Тинто?

Реклама за Рио Тинто (Фото: Н1)

Једна од највећих рударских компанија на свету Рио Тинто – почела је на готово свим телевизијама у Србији да рекламира пројекат „Јадар“ у оквиру ког планира експлоатацију литијума у околини Лознице. На то су реаговале бројне организације цивилног друштва, које су затражиле да РЕМ забрани емитовање рекламе на Јавном сервису, због, како тврде, кршења Закона о оглашавању. Из Рио Тинта одговарају да су све урадили у складу са законским прописима и да се против компаније води негативна кампања.

Из мjесеца у мjесец бројне еколошке организације и покрети упозоравају да је Рио Тинто еколошка бомба за Србију. Из аустралијске компаније у реклами која се емитује на Јавном сервису – увjеравају да разлога за бригу нема.

„Зелене технологије, електрични аутомобили, чист ваздух, све то зависи од једног од најзначајнијих лежишта литијума на свijету, управо овдjе у Јадру – Србији“, наводе у реклами.

Упркос порукама у реклами, више од 30 организација цивилног друштва поднијело је захтјев РЕМ-у да реагује и обустави емитовање на РТС-у.

Реклама за Рио Тинто (Фото: Н1)

„Овим се крши једнакост у смислу тога да за референдумско рјешење једна страна ће имати и рекламе и доступност јавног простора на сервису, док друга страна, која се противи литијуму, нема никакву шансу да се њихов глас чује. Самим тим то значи да референдумско изјашњавање нема прије тога једну врсту праведне кампање, и друга битна ствар је, уколико стручњаци указују на штетност одређеног пројекта, питање је да ли ви тим рекламама износите нетачне информације које се рекламирају“, каже Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

Предсједница Савјета РЕМ-а Оливера Зекић за Н1 каже да се Рио Тинто рекламира на готово свим телевизијама и да ће надлежни утврдити све детаље.

„Пријава је стигла, и као у сваком случају до сада, Служба за надзор и анализу РЕМ-а припремиће извјештај за Савјет. Када буде завршен, чланови Савјета ће одлучивати о њему. Сасвим уобичајени поступак“, рекла је Зекић.

И док се одлука РЕМ-а чека, из компаније Рио Тинто поручују да имају право на оглашавање и да су поштовали све законске оквире.

Бројне еколошке организације и покрети упозоравају да је Рио Тинто еколошка бомба за Србију (Фото: bastabalkana.com)

„Компанија Рио Тинто суочена је са негативном кампањом којом се, према нашем мишљењу, недопуштено оцрњује њен углед и износе неистините информације о њеном пословању – има право и потребу да се обрати грађанима Србије са поруком у којој ће представити себе и свој пројекат јавности. Вођени дугогодишњом праксом законитог и поштеног оглашавања и овог пута наша компанија је послала потпуно допуштену огласну поруку, у свему са прописима који регулишу ову област, а прије свега у складу са Законом о оглашавању“, саопштено је из компаније.

Душан Туфегџић из покрета Буђење каже да цијелу ситуацију отежава то што остаје нејасно ко финансира рекламирање Рио Тинта.

„Само рекламирање на јавном сервису је нешто што је свакако подржала и држава. Држава је дефинитивно стала иза компаније Рио Тинто. Ви имате овдје код мене у Шапцу да се телевизијским станицама и локалним новинама нуде баснословне суме новца да би они рекламирали Рио Тинто“, тврди Туфегџић.

Влада Србије и једна од највећих рударских компанија на свијету, Рио Тинто су прије четири године потписале меморандум који предвиђа да ископавања у долини Јадра код Лознице почну 2023. Ресорно министарство још увијек није саопштило да ли би отварање рудника могло да направи еколошку катастрофу, као ни да ли је поводом тога урађена студија о процјени ризика.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *