Потопљени православни манастир изронио из Перућког језера
17. октобра, 2021.
Еколошка бомба или зелене технологије: Шта доноси Рио Тинто?
17. октобра, 2021.
Прикажи све

Цетињски манастир уписан као својина Митрополије црногорско-приморске

Фото: Митрополија црногорско приморска

Управа за катастар и државну имовину, подручна јединица Цетиње, поступајући по захтјеву Митрополије црногорско приморске, а на основу Закона о државном премјеру и катастру непокретности, донијело је рјешење којим се имовина Цетињског манастира опет води као својина Митрополије, сазнаје ИН4С.

Коча Ђуришић (Фото: ИН4С)

Наиме, овим рјешењем од 15. октобра 2021. године врши се исправка грешке настала уносом података из рјешења од 11. априла 1996. године, када је у компијутерску базу података уписано „коришћење“ умјесто „својина“ Митрополије над Манастиром Светог Петра и објектима на катастарским парцелама бр. 4073, 4097, 4082/1, 4110 и 4119 у ЛН бр 915 КО Цетиње 1.

Основ промјене је рјешење Комисије за излагање на јавни увид података премјера катастарског класирања земљишта и утврђивања стварних права на непокретностима за КО Цетиње 1, бр УП I 05-915 од 11. 4. 1996. године, пише у рјешењу у које је ИН4С имао увид.

У образложењу рјешења пише да се МЦП обратила овом органу захтјевом за исправку рјешења 13. октобра 2021, те да је провјером утврђено да је дошло до грешке приликом компјутерског уноса и се овим рјешењем грешке настале 1996. године исправљају.

ВД директора Управе за катастар и имовину Црне Горе Коча Ђуришић је у краткој изјави за наш портал казао да је рјешење донијето по закону, начин што је исправљена грешка из 1996. године и да ће у наредном периоду бити исправљене све уочене грешке по службеној дужности, без обзира о ком субјекту права је ријеч.

Право својине је загарантовано уставом и међународним конвенцијама и оно се мора поштовати, а званичне евиденције које води управа за Катастар и државну имовиину морају бити тачне, рекао је Ђуришић.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *