Демократија у СПЦ?
20. децембар, 2023.
Кад патолошки коцкар “недостаје” кладионици
20. децембар, 2023.
Прикажи све

Празник демократије

Дан уочи празника демократије, врх полиције је дошао код представника опозиције да их упита да ли је тачно оно што кажу домаће и стране службе – да ће зла опозиција насилно упасти у Републичку изборну комисију.

Уједно, полиција је дошла – очито у својству председниковог портпарола – и да каже опозицији како им председник поручује да ће се поштовати изборна воља грађана: ако победе, он, председник ће то у својој величини признати.

Такође дан пред празник демократије, тај исти председник је вероватно поставио светски рекорд са укупно седам телевизијских интервјуа у истом дану.

Новинарка РТС-а Бојана Млађеновић је, чак, председниково гостовање на РТС-у назвала “представљањем”, као да председник није тек обични члан неке странке, већ је кандидат на изборима.

(Игром случаја знам да се уредници и новинари недељника много изнервирају кад четвртком у конкурентским новинама виде интервју са истом особом која је и са њима разговарала. Излишно је овде питати да ли се нека телевизија успротивила овом самопрегорном медијском протагонизму председниковом и рекла – извините, нема сврхе да гостујете код нас, све сте то већ рекли 5 или 6 пута данас и још 200 пута током прошлог месеца.)

А онда је свануо дан избора, а избори су празник демократије.

Као и сваки пут до сада, празник демократије обиловао је традиционалним народним изборним обичајима – куповином гласова на велико, дуплим списковима, фотографисањем бирачког листића како би се доказала правоверност, малтретирањем злих посматрача избора, притисцима, насиљем…

У Оџацима је покренута нова традиција, да се посматрачкој мисији разлупа аутомобил, а како би се обезбедила законитост разлупавања, немили догађај се одиграо у дворишту полицијске станице.

Посебно поглавље празника демократије био је организовани превоз за бираче правилног усмерења – с обзиром да држава Србија не дискриминише своје грађане, бирачи су имали организовани превоз, како са локалних, тако и са међународних дестинација.

Тако су се током празника демократије по Београду обрели силни гласачи који нису знали ни где се налазе, а још мање где треба да иду да гласају. Можда би неко поставио питање да ли су знали за кога треба да гласају, али се председник постарао да реши ту недоумицу, наводећи да се опозицији “не свиђа којег су ти људи политичког опредељења”, доводећи нас тако у несретну позицију да се запитамо одакле председник зна којег су опредељења ови бирачи-туристи.

Нису сви бирачи-туристи лутали Београдом не знајући где им је додељено бирачко место – ено, на пример, министар сигурности Босне и Херцеговине уредно је гласао у Новом Саду, где му је, како каже – пребивалиште. Нажалост, министар није застао да објасни како успева да министрује у једној држави, а да има пребивалиште у другој.

Ипак, било је и гласова који су се побунили против оваквих традиционалних народних изборних обичаја.

“На хиљаде људи су доведени у Београд, уписани у бирачки списак, како би поправили резултат СНС-а. Нећу да причам о новцу који је ангажован да се купују гласови, видећете за наредних неколико дана, према неким информацијама чак су неки људи и ухапшени и вероватно ће бити процесуирани. То што се дешавало данас у изборном дану у Београду личило је на све, само не на изборни процес”, огорчено је након завршетка празника демократије причао Драган Стевановић, потпредседник извршног одбора СНС-а.

Ако се у овом тренутку читалац намрштио и вратио да поново прочита претходну изјаву Драгана Стевановића – у праву је: ова изјава је чист фалсификат.

Наиме, Стевановић јесте све ово рекао, само уз мале измене: уместо “хиљаде” је рекао “стотине, уместо “Београд” рекао је “Сурдулица”, а уместо “СНС” рекао је “СПС”.

Ово шокантно сазнање које је пренео Стевановић отвара Пандорину кутију везану за празник демократије: шта ако је СПС по целој Србији уписивао бираче где им одговара, плаћао гласове и развозио новопечене бираче?

Још горе, шта ако је то радила опозиција? Шта ако изборни резултати нису реални, већ је Српска напредна странка жестоко покрадена на свим бирачким местима, а зла опозиција је путем својих тајкунских медија за све то окривила председника?

А председник је у својој благости прешао преко Сурдулице и сасвим очите опозиционе крађе широм Србије: пре избора је рекао да очекује да ће избори протећи у демократским и фер условима, те је у интервјуу РТС-у након избора то и потврдио, истичући само немили догађај из Оџака и разлупани аутомобил посматрачке мисије.

Традиционални народни изборни обичаји из Сурдулице и широм Србије, којима је, очигледно, покрадена владајућа странка, промакли су и известиоцу Европског парламента Владимиру Билчику, који је, након узнемирујућег извештаја ОДИХР-а, умирио домаћу јавност, рекавши да неправилности током изборног дана “нису биле веће нерегуларности”, те да посматрачи јесу приметили “да су избори добро спроведени и добро вођени”.

И Сједињене Америчке Државе – а сви знамо да они подржавају злу опозицију, јер је председник то безброј пута наговестио – рекле су да се радују сарадњи са следећом владом Србије, чиме су јасно забашурили опозициону крађу избора и још једном потврдиле наклоњеност злој опозицији.

А опозиција, која ни не крије да жели да дође на власт, неометано краде и даље.

Пише: Радмило Марковић, новинар Бирна.

Извор: novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *