Колико има Срба, а колико вучићеваца?
20. децембар, 2023.
Празник демократије
20. децембар, 2023.
Прикажи све

Демократија у СПЦ?

(Фото Танјуг)

Ако епископ СПЦ задужен за парохије у Њемачкој Григорије јавно стане уз Вучићеву опозицију, а епископ бачки Иринеј честита Вучићу на побједи отаџбинске политичке опције и још га похвали за несебично давање себе у цијелој причи, онда ваљда имамо на дјелу демократију у самом врху СПЦ.

(Фото Танјуг)

У њој свако има право на своје мишљење, а та мишљења неометано коегзистирају, јер ‒ политика и није главни разлог постојања Цркве ни њихове службе?

Или је на дјелу нешто сасвим друго?

Наиме, Григорије је, са оваквим ставом сирак тужни без иђе икога; он је архијереј који је благо прогнан са своје херцеговачке катедре, и у више наврата опоменут од Синода СПЦ како не иде у добром смјеру. Док је Иринеј сива еминенција свега онога што у посљедње вријеме (не) ради српски патријарх и врх патријаршије: услужна дјелатност Пинк идеологије СНС.

Није православној Цркви страно да се стави на страну неке одређене земаљске политике, и да подржи неког одређеног владара.

Тога је било толико у историји СПЦ.

Могли бисмо говорити и о доказима како је (преживјели) остатак врха Цркве био благонаклон према комунистичком режиму.

Али, то је била тиранија оивичена претходним ликвидацијама попова од стране партизана и УДБЕ.

Прије тога имали смо некакве монархије и природне симбиозе земаљских и црквених тронова.

Али шта сад значи ово, у вишестраначкој демократији, у секуларној држави, у мору вучићевско-несторовићевских бедастоћа, када духовно вођство Цркве подржава неког на начин потпуне искључивости за свако друго мишљење, које ето, не би било „отаџбинско“?

Филип Драговић

1 Comment

  1. Бенабес каже:

    Ништа, на вријеме си (сте) Филипе да кренете у прављење цркве која се не би овако сурово гријешила пристајући на саблажњиво вучићо-несторовићевско вођење националне српске политике. Свако добро у науму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *