Хоће Радева Мирка да глуми Јелену Обућину
21. септембра, 2021.
Вучић сад, можда, покушава да исправи оно што је заједно са Дачићем унередио 2012.
21. септембра, 2021.
Прикажи све

Није проблем Лајчакова подршка Албанцима, већ што Вучић није спреман да брани КиМ

Мирослав Лајчак (Фото: Iskra.co)

Приштина наставља да обесмишљава дијалог, наслов је многобројних текстова у нашим медијима. Познавајући политичке ставове актуелне приштинске власти, сасвим је очекивано да ће они учинити све да преговори са представницима српске власти буду претворени у фарсу. Међутим, ситуација са тзв. преговорима додатно се компликује и обесмишљава када специјални изасланик Европске уније изјављује да је његов мандат независно Косово и на тај начин се отворено сврстао и придружио најекстремнијим захтјевима косовских Албанаца. Томе најбоље сведоче ставови које је М. Лајчак недавно изнео на on-line панелу о дијалогу Београда и Приштине:

Маринко М. Вучинић (Извор: Покрет за одбрану КиМ)

„Мандат у процесу који водим требало би да донесе Косову пуно међународно признање, консолидацију и контролу на цијелој својој територији и значајан напредак у европским интеграцијама и да олакша постизање споразума о свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије. Процес је у рукама двију страна“.

Овако изнијети ставови отварају дилему да ли постоје два Лајчака, један који наступа на панелима као политички аналитичар отворено се залажући за његову независност и међународно признање, и други који се ангажује као тзв. непристрасни и објективни посредник Европске уније у преговорима Београда и Приштине. То је, свакако, неодржива позиција.

Као и до сада, учествујући у рјешавању југословенске кризе, Европска унија и међународна заједница демонстрирале су много пута велику дозу лицемјерства, хипокризије и примјену дуплих стандарда, што се посебно може видјети када је у питању рјешавање проблема на Косову и Метохији. Али, када посредник Европске уније, М. Лајчак, наступа у јавности као да је члан албанске делегације, онда се логично поставља питање смисла и валидности преговора. Став М. Лајчака се не може бранити да је то рутинска реторика чиновника Европске уније, већ овакав његов наступ на овом панелу отвара фундаментално питање озбиљности и смисла самог процеса преговарања. Индикативно је да овакав непрофесионални и скандалозни наступ посредника Европске уније није наишао на адекватну оштру реакцију наших власти. То и није неко изненађење, знајући на који начин се воде ови преговори.

Александар Вучић (Фото: Предсједник Републике Србије)

Ово је, прије свега, питање елементарног достојанства и одбране суверености наше земље. Умјесто јасног одређења у односу на ове неприхватљиве изјаве М. Лајчака, он је већ изгубио легитимитет да обавља дужност посредника Европске уније, добијамо непрестано понављање мантре о нашем опредјељењу за наставак преговора по сваку цијену и предлагање компромисног рјешења, а да нико нема представу шта чини његову суштину. Још једном се показало да је преговарачка позиција наше власти и главног преговарача А. Вучића дефанзивна и реактивна, што јасно говори прећуткивање ових ставова М. Лајчака, који су показали да он не може даље остваривати улогу посредника Европске уније у преговорима Београда и Приштине. Наша власт, скривајући се непрестано иза залагања за постизање тзв. компромиса, само показује да није спремна да досљедно брани јасно одређени уставни положај Косова и Метохије у државном систему Србије.

Овог пута нису се огласили ни патентирани патриоти о којима је писао Бранислав Нушић обављајући дужност српског конзула на Косову и Метохији. Они, иначе, служе да образложе и подрже „историјско“ залагање напредњачке власти за постизање компромиса у рјешавању положаја српског народа у овој нашој покрајини.

Изјава М. Лајчака да је суштина његовог мандата да обезбиједи потпуну независност и међународно признање тзв. косовске државе има за циљ да, поред осталог, буде дио непрестане кампање (у њој учествују и представници наше власти и медији под њиховом контролом) да се у нашој јавности нормализује став да међународно признање Косова нема алтернативу и да је то само израз прагматичног прихватања реалности. Зато, залагање за магловити и неуставни компромис више није довољно, већ одговор наших државних органа мора бити бескомпромисан и одлучан на сваку провокацију као што је ова Лајчакова, јер у себи има залагање за независност и међународно признање Косова, што иначе не прихвата више од 80% наших грађана, како су до сада показала сва истраживања јавног мњења у Србији.

Маринко М. Вучинић

Извор: Стање ствари

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *