Бечки бал Јакова Милатовића
9. фебруар, 2024.
Светионик: Вита Которанин, Неимар Дечана
9. фебруар, 2024.
Прикажи све

Јоле Пилетић духом повезује Црну Гору и Србију

Помен Јолу Пилетићу, (Фото: Митрополија)

Помен Јолу Пилетићу, (Фото: Митрополија)

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 9. фебруара 2024. године, на празник Преноса моштију Светог Јована Златоуста, посјетио је Епархију нишку.

Након што је обишао Саборни храм Свете Тројице у Нишу,  Високопреосвећеног Митрополита је, у двору Нишке епископије, примио Преосвећени Епископ нишки г. Арсеније.

Потом су на старом Нишком гробљу, Митрополит Јоаникије и Епископ Арсеније служили парастос сердару Јолу Пилетићу, уз саслужење свештенства Нишке епархије и појање нишких богослова.

Помену су присуствовали и вијенце положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Никола Селаковић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, Станица Поповић, отправница послова Амбасаде Црне Горе у Београду, представници Војске Србије, као и саплеменици сердара Јола на челу са пиперским парохом Вањом Милуновићем.

Владике су такође одслужиле помен и војводи Ђорђу Скопљанчету. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски на крају је приредила пријем за Митрополита Јоаникија.

Митрополит је навео да је сердар Јоле Пилетић претрпио неправду у својој држави али, како је рекао, није отишао у туђу државу, иако је пошао из свога завичаја.

– Није отишао туђем народу и туђој вјери, него свом народу и својој вјери, када се преселио у Србију не сам, него са бројним породицама из Пипера. Тада се велики број породица из Црне Горе населио у Србији и то је значило много. Са једне стране, Црна Гора је тешко могла да издржи сиромаштво, а са друге стране Србији су требали људи који могу да се укључе у борбу за ослобођење Косова и Метохије, као што је то касније и било – поручио је митрополит.

Владика Јоаникије је навео да су се на парастосу окупили подједнако и људи из Србије и Црне Горе да одају почаст заједничком јунаку који и данас свијетли својим јунаштвом и врлинама.

– Када помињемо једнога јунака знамо, макар је то код нас тако, да они никада нису сами, него су међу изабраницима свога народа и прикључују се једни другима и то велико јато српских витезова који заслужују вјечити помен. Данас су наш ослонац, не само нашег памћења, него су ослонац наше садашњности и наше будућности.

Такви људи, а међу њима су сигурно сердар Јоле и војвода Ђорђе, су у темељима и наше државе, памћења, а то значи да онај народ који има такве темеље има и прошлост, и садашњост, и будућност. Само треба да слиједимо њихове примјере, посебно пиперско племе које никада није заборавило свога Јола Пилетића. Памте га као да је остао вјечито међу њима, можда га још више памте зато што је својим гробом починуо у Србији, али својим духом повезује и Србију и Црну Гору, и то чини част пиперском племену из којега је Јоле потекао – поручио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *