„Заборавио“ слање горива, Дубровник и депортацију Муслимана: СПЦ и Србија опет на тапети пораженог Ђукановића
6. новембра, 2021.
Рата у БиХ неће бити, Додик штити своју моћ и богатство
6. новембра, 2021.
Прикажи све

Како је национална јавна телевизија преко „Живе Истине“ финансирала Антену М

Како је национална јавна телевизија омогућила једном комерцијалном радију да за непуне двије године заради 103.524,78 еура.

Према 22. фактуре у које је портал ПЦНЕН имао увид, наведени износ (без пореза на додату вриједност) представља 80 % зараде омогућене уговором о копродукцијској сарадњи РТЦГ и комерцијалног емитера Антена М из Подгорице, према коме је ‘Жива истина’, ауторска емисија једног од власника радија Антена М и његовог главног уредника Дарка Шуковића, емитована једном неђељно на Првом каналу ТВЦГ, у ударном термину (приме тиме) и репризирана два пута.

Дарко Шуковић, (Фото: Побједа)

Зарада је омогућена преко реклама које су објављиване у емисији, а које су наплаћиване према цјеновнику РТЦГ и које је фактурисала служба маркетинга РТЦГ.

Уговор је важио од октобра 2018. до јула 2020. године и није обновљен јер, према ријечима Шуковића, он није био расположен за то, слутећи да РТЦГ неће ускоро бити оно што је била.

Према Правилнику о условима и начину улагања РТЦГ у производњу аудио-визуелних ђела (копродукције) “учешће већинског копродуцента не смије да буде више од 80% укупног копродукцијског буџета, док учешће мањинског копродуцента не смије бити мање од 20%.” У конкретном случају, испада да је Антена М била већински копродуцент, а ауторска емисија њен глави улог.

Зарада коју је национални јавни емитер омогућио комерцијалном радију Антена М је већа од једне трећине годишњег прихода Антена М, који, према Анализи о условима за пословање медија и бизнис баријерама за медијску индустрију у Црној Гори, износи 283.303 еура.

Сарадња РТЦГ и комерцијаног радија Антена М почела је након што је тада владајућа Демократска партија социјалиста, кршећи законе, преузела потпуну контролу над националним јавним медијским сервисом и претворила га у отворени пропагандни сервис. Ту сарадњу је, као извјесну, најавио тадашњи вршилац дужности генерални директор Божидар Шундић, али је, након реаговања Медиа центра, да се тиме крше интерних прописа, рекао да су у питању само прелиминарни разговори.

“В.Д. генералног директора Божидар Шундић није осигурао примјену Програмско-продукционог плана РТЦГ за 2018. годну, Статута РТЦГ, Правилника о откупу и емитовању аудио-визуелних ђела независних произвођача и Правилника о условима и начину улагања у производњу аудио-визуелних ђела (копродукција). Менаџмент РТЦГ је најавио почетак емитовања емисије ‘Жива истина’, коју производи приватни медиј, а такав садржај није предвиђен Програмско-продукционим планом. Једино садржаји који су саставни дио овог документа могу бити финансирани и емитовани на РТЦГ”, наведено је тада у реаговању Медиа центра.

Џаба су била ова упозорења. Савјет РТЦГ је, на електронској сједници, измијенио правилнике и омогућио да ‘Жива истина’ буде емитована на ТВЦГ. Измјенама правилника, Савјет РТЦГ је оставио директору на вољу да донесе одлуку да ли ће се нека емисија производити са другим правним лицима или медијским кућама. “Једини критеријум је воља директора, односно оних који контролишу РТЦГ”, оцијенио је тада Медиа центар.

Зграда РТЦГ-а, (Фото: РТЦГ)

Једна од емисија ‘Жива истина’ емитованих на ТВЦГ. У овој је гост био свједок сарадник у судском процесу против лидера ДФ

Аутор емисије Дарко Шуковић је тај аранжман јавности представио као резултат упорности и ентузијазма “челних људи куће у наговарању” њега да прихвати понуду и да, како је рекао, истрпи компликовану папирологију, “која као да је (или без као да?!) осмишљена да РТЦГ учини што неконкурентнијом на медијском тржишту”. “Онај ко је креирао актуелне правилнике, ставио је Јавном сервису окове на ноге и руке и оставио га да се тако свезан такмичи са приватним ТВ кућама!”, рекао је Шуковић у интервују за портал РТЦГ.

“Емисија ‘Жива истина’ није донијела никакву корист РТЦГ и читав посао је измишљен са једним циљем, да аутору емисије и његовом приватном медију донесе корист”, прокоментарисао је за ПЦНЕН Горан Ђуровић, извршни директор Медиа центра и некадашњи члан Савјета РТЦГ, из кога је избачен на незаконит начин.

“Годинама је ‘Жива истина’ шетала од једног до другог медија које је контролисао врх ДПС-а док на крају није дошла до РТЦГ. Претходни генерални директор РТЦГ Божидар Шундић је цијело вријеме свог мандата заправо ђеловао као чиновник ДПС-а који је извршавао наредбе стварних уредника програма тадашње РТЦГ, а који су сједели (а и данас сједе) у кабинету предсједника ДПС-а. Шундић је уз подршку других чиновника ДПС-а који су били чланови Савјета РТЦГ прво измијенио правилник којим је прописан поступак заједничке продукције садржаја, а онда багателисао све трошкове и ресурсе које је у тај посао улагала РТЦГ (студио, људи, опрема). Аутор емисије се својевремено ишчуђавао зашто су РТЦГ потребни правилници јер није видио сврху процедура које онемогућавају генералног директора да на јавном сервису без учешћа Савјета доноси одлуке о заједничком улагању у производњу садржаја. Бивши генерални директор Шундић, а ни Савјет РТЦГ никада нису јавности дали информацију колико кошта производња једне емисије ‘Жива истина’ и како је могуће да улагање ауторског ђела буде 80% а сви остали ресурси које је уложила РТЦГ свега 20%. РТЦГ је скоро двије године уступала свој простор у најгледанијем термину за остварење личне користи аутора емисије ‘Жива истина’. Ова емисија није допринијела да се повећа повјерење у РТЦГ који је, напротив, било најгоре управо у периоду док је генерални директор био Божидар Шундић. ДПС и његове сараднике никада није интересовало повјерење грађана, а РТЦГ је била саставни дио пропаганде у којој су учествовали омиљени новинари”, каже Ђуровић.

Од када је отишла са ТВЦГ, “Жива истина” се не емитује ни на једној телевизији.

Извор: ПЦНЕН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *