„Полегзит“ – нова европска стварност?
6. новембра, 2021.
Како је национална јавна телевизија преко „Живе Истине“ финансирала Антену М
6. новембра, 2021.
Прикажи све

„Заборавио“ слање горива, Дубровник и депортацију Муслимана: СПЦ и Србија опет на тапети пораженог Ђукановића

Мило Ђукановић на Градској ТВ, (Фото: ЦДМ)

Актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је оцијенио да је култура дијалога у црногорском парламенту раније била на много већем нивоу него данас.

“Чини ми се, на жалост, да је и у Црну Гору стигао тај вирус нетолеранције”, саопштио је вечерас Ђукановић, у емисији “Хеј Словени” Градске РТВ.

Говорећи о ситуацији у Босни и Херцеговини, Ђукановић је казао да се затварање европске перспективе за регион најдрастичније прелама преко БиХ.

Мило Ђукановић на Градској ТВ, (Фото: ЦДМ)

“Пропуштено је 26 година о Дејтонског споразума до данас, да се имплементацијом тог споразума обезбиједе претпоставке за функционалност БиХ, и то због разних компромиса који су прављени на њену штету са обновљеним и оснаженим национализмом”, поручио је Ђукановић.

Великодржавни национализми, упркос поразу у рату који је завршен Дејтонским споразумом, нијесу сахрањени, упозорио је предсједник и додао да су искористили сваку слабост међународне заједнице.

“Много је било неконзистентности у политици међународне заједнице, коју су домаћи националисти вјешто искористили”, рекао је предсједник.

Сматра да је руска деструктивна политика узела маха на Западном Балкану. Русија, додаје, води беспоштедан рат против Европе.

“Западни партнери су се, за то вријеме, о о свом јаду забавили и на тај је начин остављен отворен простор за руску деструкцију. Све те неповољне рефлексије слиле су се и осјећају у региону, понајвише у Босни и Херцеговини, који се надгриза оним истим ретроградним идејама као деведесетих”, оцијенио је Ђукановић.

Поново се понавља теза да су угрожена српска права, што Србија користи како би рушила суверенитет сусједних држава, тврди Ђукановића додао је и да је његова комуникација са предсједником Србије Александром Вучићем „најнужнија и пристојна“.

Мило Ђукановић и Александар Вучић, (Фото: Данас)

Навео је и да је великоспрски национализам траје од 19. вијека па до данашњих дана.

Ђукановић је оптужио Српску православну цркву да је најмоћнији инструмент великосрпског национализма, који је посебно дошао до изражаја у Црној Гори у последње двије године.

„СПЦ је лојалан извођач радова онога што су руски геополитички интереси“, нагласио је.

Он, одговарајући на питање да ли је могућ рат у БиХ, наводи да не би искључио ниједан сценарио.

“Мора се очувати суверенитет БиХ и унаприједити функционалност те државе”, рекао је предсједник и поновио да је европска интеграција Балкана друго име за стабилност.

Ђукановић је казао да је више охрабрен након повратка са Самита у Глазгову, гдје су свјетски лидери разговарали о климатским промјенама.

“Морамо водити рачуна о креирању такве развојне политике, која ће водити рачуна о превенцији климатских промјена”, рекао јеоОф-шор предсједник је у емисији опозиционе ДПС телевизије.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *