Подгоричанку страст према науци одвела у Луксембург
19. августа, 2023.
Џорџ Кенан, губитник
19. августа, 2023.
Прикажи све

Цијене хране глобално пале 11,8%, у ЦГ порасле 10,2%

Супермаркет Црна Гора, (Фото: Монтенегро бизнис)

Супермаркет Црна Гора, (Фото: Монтенегро бизнис)

Из компаније Fidelity consulting казали су да се поставља питање како то да цијене хране глобално падају а локално расту. Како су навели, да ли је коначно вријеме да пар људи у овој земљи спусте лопту приликом формирања цијена у трговинама, питање је тешко пар стотина милиона еура на годишњем нивоу. „Умјерено до знатно вреле августовске ферије обезбјеђују тешку доколицу у ладовини зимзелених чемпреса, те су идеалне за проучавање једног од оних необичних парадокса, када се чини да је економија одлучила да се поигра с нашим разумом. Јер, како збиља другачије објаснити појаву да су претходних 12 мјесеци на глобалном нивоу цијене хране пале а у Црној Гори порасле“, рекли су из Fidelity consulting.

  Наиме, према подацима Организације УН за храну и пољопривреду цијене хране на глобалном нивоу у јулу 2023. године у односу на јул 2022. године, пале су за 11,8%.

„Истовремено, према подацима Монстата, за исти период, у Црној Гори су цијене хране порасле за 10,2%. По категоријама, ситуација је сљедећа: цијене хлеба и житарица глобално су пале 14,5%, док су у Црној Гори порасле 5,5%. Цијене млијека глобално су пале 20,6%, док су у Црној Гори порасле 13,5%. Цијене меса глобално су пале 5,1%, док су у Црној Гори порасле 13,5% а ц ијене уља глобално су пале 23%, док су у Црној Гори пале 22%“, поручују из Fidelity consulting. Како су казали, да ли је коначно вријеме да пар људи у овој земљи спусте лопту приликом формирања цијена у трговинама, питање је тешко пар стотина милиона еура на годишњем нивоу. „А можда одговори на ова тешка августовска питања леже негдје дубље, топло сакривени – у шуми“, закључују из Fidelity consulting.

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *