Већи гроб за нову смрт
29. новембра, 2021.
Црној Гори нема напретка док тај човјек има било какву политичку улогу у њој
29. новембра, 2021.
Прикажи све

Протест у Београду: Коме служи полиција, грађанима или власти?

Глас Америке, (Фото: Глас Америке)

Глас Америке,
(Фото: Глас Америке)

У Београду је у недељу увече одржан протест у организацији опозиционих покрета, на којем је затражено пуштање на слободу грађана приведених током протестних блокада путева и мостова у суботу. Током тих блокада, које су се због усвајања закона о референдуму и експропријацији одвијале широм Србије, догодили су се инциденти, а најдрастичнији су били у Шапцу где је багер кренуо на грађане и где су непознати нападачи моткама ударали демонстранте.

Председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић затражио је са протеста у Београду „моментално пуштање на слободу“ Драгана Миловановића Црног, који је у Шапцу у суботу спречио возача багера да крене на грађане који су блокрали саобраћај, јавља Фонет.

Он је нагласио да је неко дао наређење да се повуче полиција, која није била присутна на мосту у Шапцу у тренутку инцидената.

„Ко је издао наређење да се повуче полиција? Хоћу име тог човека“, рекао је Зеленовић.

Добрица Веселиновић из покрета Не давимо Београд, који је у суботу био у Шапцу, истакао да су грађани на мосту преко Саве радили оно што је требало полиција да чини – штитили су једни друге.

Овде смо да бисмо показали солидарност са ухапшенима, рекао је Веселиновић и упитао „коме полиција служи“.

„Да ли служе застави коју носе на грудима или Вучићу?“, питао је Веселиновић.

Александар Јовановић Ћута из организације Еколошки устанак обратио се председнику Александру Вучићу речима:

„Бивши потпредседниче Српске радикалне странке и државни чиновниче број један, да ли знаш да свака кућа има барем једна чекић“, алудирајући на човека који је са чекићем у Шапцу кренуо на грађане који су блокирали саобраћајницу.

Јовановић је позвао грађане да у понедељак ујутру буду у Скупштини Лознице која одлучује о просторном плану за пројекат Јадар, а за суботу 4. децембар је поново најављена блокада саобраћајница аутомобилима.

​Цивилно друштво критикује полицију, власт тврди – све у складу са законом
Током протестних блокада било је и кошкања демонстраната са полицијом, а грађани су привођени у Новом Саду, Ваљеву, Прељини, Шапцу. МУП није саопштио колико је укупно људи приведено и да ли су пуштени на слободу.

На друштвеним мрежама објављени су и снимци бруталног постпуања полиције према демонстрантима, као што је био случај у Београду на мосту Газела.

На једном снимку објављеном на Твитеру види се полицајац који брутално поступа према жени и гура је преко банкине.

Други снимак приказује истог полицајца како гура једног од учесника протеста, који му претходно није био ни физички близу.

Београдски центар за људска права затражио је од МУП-а и заштитника грађана да преиспитају одговорност и поступање полицајца са снимка, Александра Крстића.

Адвокат Родољуб Шабић, некадашњи заштитник грађана, оценио је за Бету да су привођења грађана који су учествовали у мирним протестима и примена силе од стране полиције, забрињавајући са становишта људских права и законитости.

Он каже да нема формалног основа за привођење учесника мирних протеста, те да је главни задатак полиције био да штити безбедност грађана и њихове слободе и права.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да је „Србија демократска земља у којој свако има право да изрази свој протест“, али да је спречавање других грађана да се слободно крећу покушај изазивања сукоба и нереда, саопштио је МУП.

„Кварити свакодневни живот својим суграђанима, онемогућавати их да се нормално крећу није нешто што је политика, то је иживљавање. То је покушај да се изазивају сукоби и покушај да се праве нереди“, рекао је Вулин, преноси Фонет.

Он је навео да ниједан скуп није био одобрен, да ниједан надлежни орган није дао одговарајућу дозволу, поступајући апсолутно у складу са законом.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су људи који су на протесту у суботу блокирали путеве „прекршили Устав тиме што су угрозили слободу кретања других људи“, али да полиција није интервенисала.

„Поставља се питање да ли да идете у интервенцију у складу са Уставом и законом, како раде у европским земљама, Белгији, Холандији, Немачкој, или да се понашамо другачије и да пустимо да то тако прође“, казао је Вучић.

Он је додао да је то „питање слобода“, као и да сматра да је полиција требала да реагује „мирно“ и у будућности.

Глас Америке

1 Comment

  1. Jovan каже:

    Zvuči paradoksalno, ali nakon uvođenja višestranačkog sistema policija je uglavnom u službi vladajućih struktura. Pojedinačnim problemima građana bavi se uzgredno kao manje bitnim i ne u korist građanina pojedinca. Nažalost obični građani samo su kolateralna šteta. Nekada su milicioneri pozornici bili na usluzi građana i bili su poštovani.
    U zadnje vreme muka mi je od reprize te žestoke represije motkama prema golorukim građanima na protestima, koje vlast provocira, a u tzv. demokratskom društvu. Ko je tu naivan?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *