Ширење ЕУ на З. Балкан не подржава јавност најмање седам држава чланица
17. октобра, 2021.
Kад те мука изведе у шетњу
18. октобра, 2021.
Прикажи све

Бемакс преузима ДПС и тренира ”лавове на батерије”

Помажу активности ДПС-а (Фото: "Бемакс")

Како је остарјела и онемоћала ДПС инфраструктура показала неспособност да се носи са новим политичким изазовима у медијском и теренском смислу, у њихово тијело и руководеће структуре отворено улазе кирминалне структуре под плаштом различитих организација које су настале у ДПС “екосистему” претходних деценија. У том смислу, најагресивнији су фантомски власници фирми Бемакс и Генекс, потпомогнути некадашњим врхом полиције.

Данијел Живковић (Фото: Скупштина Црне Горе)

Преузимањем и контролом ДПС-а, вјештачком индукцијом некакве “комитске” параидеологије, надају се да ће у неком тренутку доћи до “контролног пакета акција” над државом.

Да, они заиста државу доживљавају искључиво као своју фирму, па им је губитак тог “ресурса” озбиљно пољуљао пословну империју, израслу у коруптивном блату бившег режима.

Последњих дана ова групација има све интензивније састанке на којима брифује групу пулена које тренирају да буду, формално, будуће вођство ДПС-а. Заклоњени наоружаним обезбјеђењем у неколико подгоричких локала, Бемаксовци „саслушавају“ своје ДПС “лавове на батерије” – Ивана Вуковића и Данијела Живковића.

Треба знати да су све активности ДПС од последњих парламентарних избора финансиране и логистички помогнуте од стране ове групације. Иако су се дуго трудили да раде “сјеновито”, од момента затварања складишта акцизне робе у Бару њихово дјеловање је све нервозније, а тиме и видљивије. Добро обавијештени извори из безбједносног сектора тврде да је управо ова екипа од тог Владиног потеза имала највише штете.

Финансирање „комита“, организација протеста на Цетињу, подршка пројектима које спроводи градоначелник Подгорице Иван Вуковић у сусрет подгоричким изборима, само је дио њиховог новог (пара)политичког опуса. Исти извори наводе да је губитак позиција, које су градили са бившим властима, толико пољуљан да све агресивније и отвореније командују политичким акцијама ДПС-а да би се вратили у игру. У томе не презају ни од криминалних активности којима координирају бивши полицијски и АНБ функционери који су за вријеме својих мандата директно штитили интересе клана “Гранд”.

Моћ ове групације је била толика да су, осим физичког обезбјеђења својих људи распоређених од граничних прелаза до помоћника Управе полиције, имали и прислушну опрему којом су контролисали политичаре, тужиоце и све оне које би им могли ометати планове.

Иван Вуковић (Фото: ДПС)

Предузећа Бемакс и Генекс неформално су у власништву Ранка Убовића и Аца Мијајловића, премда у Централном регистру привредних субјеката ових имена нема. Међутим, зна се да сви озбиљнији пословни партнери преговарају управо са њима. Наведена предузећа су настала у предреферендумском периоду, растући неуобичајеном брзином и добијајући стотине милиона еура вриједне послове јавних радова. Круна њиховог пословања био је ангажман на дијелу ауто-пута од неколико стотина милиона еура. Осим ових послова Бемаx и Генеx су добили најзначајније концесије, од малих хидроелектрана до ископа пијеска и шљунка. За непуних 10 година направили су апсолутни монопол у индустрији бетона. За то вријеме управо су они и дио полицијских структура у опозиционим и новинским круговима добили назив „клан из Гранда“.

За разлику од опозиције, политичка и полицијска елита блиска ДПС-у била је са њима повезана на све могуће начине. Син предсједника Ђукановића, Блажо, добио је управо од њих бројне пословне прилике у сектору малих хидроцентрала и другим енергетским пројектима. Ацо Ђукановић и његова банка били су незаобилазан суфинансијер у свим битнијим пројектима групације Бемаx и Генекс. Често се за њих везивало и име Зорана Лазовића који је био задужен да са аспекта безбједности мотри на развој ове империје. Лазовићева улога постала је битнија у моменту кад је за главног специјалног тужиоца изабран Миливоје Катнић.

Упућени тврде да је управо ова побратимска веза дала снагу екипи из „Гранда“ у сукобу око транзита цигарета са Мојковачким кланом који се везивао за бившег премијера Марковића и директора Управе полиције Веселина Вељовића. Из свега се може закључити да су управо Ђукановић и људи из клана „Гранд“ они који су највише изгубили промјеном власти.

Њихов губитак је након избора донио озбиљну пријетњу безбједности грађана и то управо приликом проглашења резултата. На подгоричким улицама су се тада могли видјети сви актери ове приче, са бројним наоружаним обезбјеђењем, и окружени садашњим и бившим полицајцима. Посебну опасност је донијела и вијест да су дјелови ове стрктуре повезани са кавачким кланом и његовим злогласним огранком Вељка Беливука.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *