Слику Светог Саве скидају након скоро четири деценије
25. септембра, 2021.
Није Мићо Влаховић ћебе, нити екселенција, он је есенција зла званог ДПС
26. септембра, 2021.
Прикажи све

Патријарх Порфирије: до краја свијета ће се митрополити СПЦ устоличавати на Цетињу

Патријарх у Ђурђевим Ступовима, Беране (Фото: Митрополија)

За мање од месец дана патријарх српски Порфирије посјетио је Црну Гору. Први пут, дошао је да устоличи митрополита Јоаникија, а сада и његовог наследика у епархији будимљанско-никшићкој владику Методија. Патријарх је у препуној порти манастира Ђурђеви ступови поручио је да ће се до краја свијета митрополити црногорско-приморски устоличавати у Цетињском манастиру и да свако ко је Васојевић припада српском народу.

„Устоличили смо митрополита како ваља и требује. Ви сте непристајањем на насиље спасили образ онима који су посегли за насиљем. Надам се да су многи међу њима препознали љубав и да су међу нама и да ће бити ту ујутру када ћемо у трон будимљанске епархије увести брата Методија“, казао је патријарх.

Жив је Бог

У бесједи у манастиру Ђурђеви ступови, гдје је стигао уочи устоличења епископа будимљанско-никшићког, патријарх Порфирије је рекао да тај скуп показује пуноћу наше Цркве, јединство и љубав која не може бити омеђена никаквим међама и државним границама.

Он је истакао да се, иако су многи мислили да су Бога изгнали са овога простора, претходне године показало да је у овом народу жив Бог, прије свега кроз величанствене, човјекољубиве, миротворне и молитвене литије, које су свој почетак имале, управо у Беранама, што је пропраћено бурним аплаузом.

Патријарх у Ђурђевим Ступовима, Беране (Фото: Митрополија)

Патријарх је рекао да је Бог жив, јер је жива вјера народа и подсјетио да су значајни људи били поријеклом Васојевићи и да двије српске династије, Карађорђевићи и Обреновићи, потичу са ових простора.

Српска православна црква има само једну стратегију, политику, животни став и оријентир, а то је бити једно са Богом читавим својим бићем, али у Богу и са Богом тежити и чинити све да будемо једно са другима у породици, комшијама, суграђанима и рођацима, а онда и са другим народима, бити једно са читавим светом, поручио је патријарх српски Порфирије.

Oн је позвао окупљене да са другима не опште језиком мржње. Ми се, рекао је, морамо борити љубављу и цитирао патријарха Павла, који је говорио: „Ко победи себе, тај је победио свет, ко победи егоизам, самољубље и лаж у себи, тај је победио читав свет.“

„У Христовој цркви нема Срба, Црногораца, Грка и Јевреја, Албанца и Хрвата… Припадамо једном народу упознајући најпре себе… Онај ко не зна себе, напросто не може упознати никога нити волети себе“, поручио је патријарх.

Патријарх доноси мир и помирење

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је, обраћајући се патријарху Порфирију, рекао да он иде стопама Христа и Светог Саве који је прије осам вјекова устоличио првог будимљанског епископа Јакова, наводећи да је та епископија светосавска имала благослов да живи пуних 450 година без прекида, док није запустјела због зулума турског и неслоге домаће. Он је нагласио ова епископија остала вјерна Христу Богу у најтежим временима и комунистичком безбожју и подсетио да је патријарх Арсеније покушао да обнови епископију, али да у томе није успио.

Митрополит Јоаникије, (Фото: Архива)

„Ова светиња и народ који се окупљао чувао је вјеру и огањ живе хришћанске православне вјере и онда су дошла боља времена, онда је Гаврило Дожић успио да обнови ову епархију. Патријарх Павле је благословио обнову епархије, по предлогу Амфилохија прије двадесет године. И видите ваша светости она је обједињена, обновљена и подмлађена. Са великом радошћу вас очекује овај вјерни народ епархије будимљанском никшићке, који шири своја срца да вас загрли својом хришћанском љубављу и оданошћу“, казао је, између осталог, Јоаникије.

Јоаникије је захвалио патријарху што доноси мир и помирење

„Да се измиримо са Богом, својом савјешћу и онда једни са другима, да превазиђемо наше подјеле, да препознамо једни друге као браћу у Христу“, нагласио је митрополит Јоаникије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *