Новак на „петом гренд слему“ јури два рекорда за вечност
25. септембра, 2021.
Патријарх Порфирије: до краја свијета ће се митрополити СПЦ устоличавати на Цетињу
25. септембра, 2021.
Прикажи све

Слику Светог Саве скидају након скоро четири деценије

Иако је зидове которске Гимназије красила још од 1984. године, слика Светог Саве мораће да буде уклоњена из кабинета за црногорски, српски, босански и хрватски језик.

Како је саопштено “Вијестима” из Управе за инспекцијске послове, Просвјетна инспекција недавно је, по пријави родитеља, контролисала которску Гимназију и затражила од управе школе да у року од три дана уклони слику Светог Саве из кабинета, позивајући се на члан 5 Општег закона о образовању и васпитању, којим је прецизирано да је “образовање и васпитање свјетовног карактера”.

Претходно је један подгорички медиј објавио да је родитељ послао слику са родитељског састанка у тој школи, на којој се види да је на зид изнад школске табле поред грба Црне Горе окачена и слика Светог Саве.

Свети Сава, (Фото: Википедија)

”Вијестима” је из школе незванично потврђено да су недавно имали посјету Просвјетне инспекције, а да је установа контролисана управо због пријаве у вези са сликом. Тврде још да је у школи поред те, још неколико десетина слика писаца, који су се изучавали у склопу народне и средњовјековне књижевности. Истичу и да се исти писци и данас изучавају у склопу изборног дијела програма за црногорски, српски, босански и хрватски језик.

Из управе школе напомињу и да се нико од родитеља није обратио наставном особљу или менаџменту “нити писмено нити усмено”.

Да је слика деценијама у которској Гимназији, посвједочио је у изјави за “Вијести” некадашњи директор Мирко Масловар, који је овом школом руководио од 1982. до 2011. године.

”Од 1984, од кад смо се уселили, тамо је слика Светог Саве, у кабинету за тадашњи српско-хрватског језик и књижевност, зато што је и књижевност Светог Саве била дио школског програма”, казао је Масловар “Вијестима”.

На питање да ли су икада имали примједбе родитеља или наставног особља због те и десетине других слика писаца народне и средњовјековне књижевности, Масловар истиче да никад никакве примједбе није било.

”Ни од стране родитеља, ни од стране инспекције, нити од стране особа које су контролисале актив за српско-хрватски језик и књижевност. То није икона, то је слика”, објашњава он.

Масловар сматра да су се сада умијешале политика и јавно мјење, и то “беспотребно”.

”Вијести” су такође покушале да контактирају и донедавног диркетора установе Божа Перовића, али није одговарао на позиве и СМС поруке новинарке.

Перовић је средином јула разријешен функције директора, а на његово мјесто за вршитељку дужности именована је Славица Ступић.

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *