Шуковић и Ракоњац да уклоне са Јутјуба скандалозни филм „Свједок Божије љубави“
18. октобра, 2021.
Село и породица у чељустима глобализма
19. октобра, 2021.
Прикажи све

Жељкину пензиону политику не би преживјела ни норвешка државна каса

Жељка Савковић, (Фото: Вијести)

У земљи у којој се, ако нећемо да се лажемо, вјековима пажљиво и добрано гаји култ нерада и сналажења у нејрастезљивијем смислу те ријечи, предлозити да се 20 хиљада грађана, без услова који важе у свакој нормалној држави, прогласи пензионерима је опасан и скуп идиотлук, или бестидни безобразлук. Које год да је води у пропаст.

Одакле некоме идеја да презадуженој Црној Гори у којој сваки њен становник већ дугује преко 6.000 еура, а државна каса не може да издржи ни редовно финансирање пензионог фонда, дода на врат још 20 хиљада хибридних пензионера. Одакле држави још 50 милона еура годишње за тај издатак буџета.

Жељка Савковић, (Фото: Вијести)

Толико је то и финансијски и правно неодржива прича да човјек не зна које би питање прије поставио госпођи Жељки Савковић која толико телали ову причу да би, када би се она питала, изгледа дјевојчице чим се роде одмах добијале пензију, јер ће кад порасту, највећи број њих бити мајке. А и оне остале, јер Жељка није за дискиминацију, па би на ред дошли и самохрани очеви.

Збориш ли ти са киме Жељка мимо камера, да би из разговора са неким разумним схватила да живот и друштво имају неке своје резоне, правила и условљености које нимало не зависе од људске воље, колико год човјек имао добру намјеру.

Зато Жељки умјесто заслужене критике комунистичких илузија да сви безусловно добију све што им треба за живот, неколико отворених питања.

– Одакле нашој држави паре да пошаље у пензију, како ви Жељка кажете и тражите, 12.244 жене старости од 50 до 90 година и 8.469 жена, у најбољој животној доби, од 30 до 50 година? Укупно преко 20.000 нових пензионера.

– Хоће ли то право осим, како ви кажете, 3+ мајки, остварити и 3 – мајке и оне жене које се нијесу удале или нијесу постале мајке? Јесу ли оне мање вриједне госпођо Савковић? Или сте ви става да свака жена у Грној Гори преко 30 година има право на пензију? Па онда грицкај ту цркавицу наредних по вијека.

– Хоће ли право на ову врсту пензије имати само мајке које су то сада и вас истурају за свог трибуна, или ће то право припадати и свим будућим мајкама?

– Је ли праведно и нормално да, по овој вашој рачуници, већу пензију има моја сестра од стрица, која је на коју годину од 40, има троје дјеце и личи на удавачу, нимало на пензионерку; од моје и њене тетке која је имала више стажа када је отишла у пензију него братанична година кад је ‘пензионисана’, а од пензије тетка једва скрпи за хљеб, варенику и љекове?

Једино сте у праву госпођо Савковић кад кажете да се прича о „мајкама Црне Горе“ и њиховим несвакидашњим пензијама, политизује и користи у политикантске сврхе.

Истина је. Ту је причу да би тим јефтиним по поруци али скупим по посљедицама популизмом, придобио гласаче, почео тадашњи посланик СНП-а Александар Дамјановић. Сада је он директор Пореске управе и могао би објаснити из којих пореза ће се то намиривати ако се усвоји. Или којим новцем ће се платити то што ће, као стечено право – што рече Жељка, пресудити суд у Стразбуру. И остали политичари лажно и неискрено подржавају ову причу.

Александар Дамјановић, (Фото: Инвеститор)

Не би да се замјере Жељки и „мајкама Црне Горе“, ипак је то 20 хиљада мајки + троје дјеце + муж = 100 хиљада гласача, па патетишу на ту тему и синоћ на РТЦГ. Нико да каже немамо ми пара за то и то је немогућа мисија. Лажу и себе и нас.

Норвешка је једна од најбогатијих држава свијета. Исцрпи годишње из подморја једну нашу ријеку нафте, а из мора улови рибе највише послије Јапана и годишње од тог огромног новца у текућу потрошњу – за плате и пензије троши мање од пет процената. Чувају новац за будуће генерације. Не дају напамет пензије политичарима, режимским интелектуалцима, осредњим спортистима и мајкама у најбољим годинама. Да се како нашим политичарима и Жељки докопати норвешке касе носио би поштар пензије и у јаслице. А каса би брзо зазвечала.

И сама Жељка, коју овдје читаво вријеме помињем добронамјерно и уразумљујуће – да не чини штету, бави се политиком. До јуче је била у Радничкој партији, док јој млађи Вучинић није помрсио лидерске амбиције. И сад је ово политика. Ако Жељка не успије у замисли да 20 хиљада мајки прогласи радно неспособним и пошаље у пензију изиграваће заштитника жртви и биће њихов трибун у наредном сазиву парламента. Ако успије у том науму биће њихов херој и та војска пензионера неће хтјети другога за свог политичког представника. Тако да Жељки у обје ситуације не гине поново злопаћење у посланичким клупама за близу 2.000 еура.

Ево спреман сам да се кладим са Жељком у теткину пензију да ће бити овако. Теткину, са младом пензионерком нема разговора на ту тему.

Петар Ивановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *