Фалсификати у уџбеницима матерњег језика
2. новембра, 2021.
„Игра лигњe“ и стратешка култура
2. новембра, 2021.
Прикажи све

Зашто је порука ДФ-а да је реконструкција Кривокапићеве владе ”мртва” заправо порука Вучићу?

Питање које се намеће по завршетку конференција ДФ-а у којој су напрасно објавили да је пројекат реконструкције постојеће владе Здравка Кривокапића ”мртав” је – коме су се они заправо обратили?

С обзиром на то да домаћа, писменија политичка јавност није имала ни промил наде да ће се реконструкција базирана на моделу ”или лидери ДФ-а у Владу или нико” заиста десити, онда је ова порука требало да стигне на неку другу адресу. Цјелокупан посланички клуб, уз предсједнике партија на истом мјесту је већ порука сама по себи, довољно јака да је чује и да види неко врло важан.

По свему судећи, а и извори из самог ДФ-а то говоре, поруке са ове конференције ДФ-а нису намијењене ни ”свемоћном” Ескобару, за кога влада увјерење да држи конце политичке будућноси власти у Црној Гори. Ове поруке су намијењене оном за ког се вјерује да држи конце политичке будућности ДФ-а, предсједнику Србије, Александру Вучићу.

Александар Вучић уручује орден Анрдији Мандићу, (Фото: Н1)

Пошто је са крајњом резигнацијом примљена вијест да је Здравко Кривокапић, након свих ”издајстава”, позван у званичну посјету Србији, одлучили су се у ДФ-у на рискантан потез. На напречац организованој конференцији за штампу, поручили су да актуелни премијер Црне Горе није релевантна адреса са којом би се водили разговори о важним политичким питањима, јер су у ДФ-у, на конфренецији за штампу, расписали конкурс за избор новог премијера. С тим у вези, сваки претпосављени договор везан за реконструкцију власти између Вучића и Кривокапића је беспредметан. На основу извора из Београда који су учествовали у припреми посјете црногорског премијера, Вучић је имао намјеру да договори са Кривокапићем нацрт реконструкције Владе уз обавезу да ће он исконтролисати ”свој” савез у Црној Гори.

И то изгледа уз најболнији рез – реконструкцију без лидера ДФ-а, а по кроју већ поменутог, утицајног америчког изасланика за Балкан. Како је пројекат реконструкције проглашен ”мртвим”, ДФ истовремено позива на прављење нове владе, са новим предсједником. При том, ДФ о новој влади жели да разговара са УРА-ом која се децидно (негативно) оредила према учешћу лидера тог политичког савеза у влади. Па, каква је то онда нова влада, у чему је та предност у односу на ову потенцијално ”реконструисану”? Јасно је, све је урађено на брзину, без логике и промишљања, јер је било важно хитно обесмислити евентуални договор Вучића и Кривокапића у Београду.

Извјесно, Вучић се неће јавно конфронтирати са ДФ-ом због овог, али може користити друге, дјелотворније механизме. Један од индикатора Вучићеве реакције на овај ”нсташлук” ДФ-а ће бити видљив и кроз будућу финансијску и медијску подршку. Вјерујемо да ће то бити много тише и мршавије него до сада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *