Многи би мијењали систем, али кад се ушушкају у њега тајац
23. септембра, 2021.
Ако би објавили нон папере бивше власти згражавали би се грађани Црне Горе
23. септембра, 2021.
Прикажи све

Реконструкција или разконструкција

Црна Гора је сад на расксници, чини се готово битнијој и јаснијој него прије годину када је први пут у њеној историји на изборима смијењена власт. Комунизам јесте дефинитивно пао, али ДПС није изгубио власт. На свим нивоима чак до позиција министра и данас су њихови људи. Али о томе другом приликом.

Сада о реконструкцији. Тај појам потпуно одговара нашем политичком и друштвеном тренутку, јер значи – поновна изградња или обнова нечега што је било уништено или оштећено…

Ми дакле морамо прионути на посао и пробудити се као да је извјесно да ће за сат бити земљотрес (умало одох у оно Брозово сјутра рат, а милион година мир ..итд) и одмах кренути у спашавање опљачкане државе од презадужености и загрљаја организованог криминала. Да немамо ниједну другу муку осим то да када подијелимо државни дуг и оно биће које се тек родило, и још нема ни сат живота, већ дугује преко 6000 еура, било би доста да не заспивамо. А имамо осим тога још много проблема: пипке организованог криминала у свим сегментима државног апарата, дрогу на улици можемо купити уз напор као да тражимо орбит жваке, море је оних који са чинијом чекају пред народним кухињама, пензионери нам редовније од комуналаца обилазе контејнере, комплетан државни апарат од Владе до болница, школа, правосуђа је крцат незналицама, нерадницима и носиоцима куповних диплома. И депесовцима, а то је три у један.

Влада Црне Горе, (Фото: Влада Црне Горе)

Ми смо дакле сад пред јасним избором или ће бити реконструкције Владе или ћемо запасти у озбиљне проблеме.
Зашто реконструкција?

Да би у Владу ушли политичари који ће одмах кренути са резовима, посмјењивати ДПС помоћнике и њихове замјенике, послати кући вишак који је једино служио за гласање, испитати шверцоване дипломе и лоповлуке. Ријечју срушити лоповски и накарадни систем. Све то што буду радили и како буду радили ми ћемо им сабрати и рећи им свој став на сљедећим изборима. Помало имбецилно, и онда сам зборио да сам имао коме, звучи прича о експертској Влади. Као у оном вицу када је негдје поред пута стала нека протува са џипом и понудила времешном чобанину опкладу у овцу да ће без бројања, уз помоћ рачунара, погодити колико има оваца. Нешто он петља у рачунару каже број, погоди, и с опкладом у гепеку хоће да иде. Старцу помало криво па га пита:

„Ако ја погодим ко си ти и чим се бавиш можемо ли опкладу вратити назад“? Пристане овај.
Каже старац – ти си експерт.
– Дошао си, а нико те није звао.
– Говориш ми оно што сам одлично знам.
– И извади шарпланинца из гепека, кладили смо се у овцу.

На то мени личи прича о експертима.

Све је то лијепо и њихове школе и референце али шта ја да чиним за четири године ако они не учине ништа и оставе простор овом монструму и овој машини зла – ДПС – у, да се реконструишу. Шта ја тад да чиним експертима, како да их казним? Неки су с кофером већ у авиону, неки се вратили у своје фирме и НВО, никога од њих на изборима.

Зато Дритане издржи притисак. Није лако али вјерујем да је лакше него прије годину када ти је са свих страна пуцало. Сада је лакше. ДПС је у стечају, аутобус странке твојих сународника су у још горем стању јер је и најнеупућенијем постало јасно да су радиле за Милов интерес и свој џеп.
Ни ја нијесам одушевљен мнозином, ни Андријом, ни вјечитим Пеђом Булатовићем, ни Медом, а ни твојом Боженом. Али ко сам ја сад да труним. Њих је народ бирао, браво му га.

Дритан Абазовић, (Фото: Данас)

Ви ту сви се морате договорити. Искључите телефоне да вам не досађују Вулини, дипломате и „Вијести“. Морате, јер практично алтернативе нема.
Немој да зебеш ако рецимо при реконструкцији одлети и министар Секуловић, из твог забрана. Рекоше да се приженио. Таман би сад био слободан за прече и финије работе.

Изаберите озбиљне људе из странака, у свакој их има, никако ове проказане фаце које гледамо деценијама. Свако ко сад буде јонџио и вукао на страну платиће на сљедећим, ванредним, изборима и знаће се да не ради у интересу велике већине пристојних грађана Црне Горе, него за Вучков, Милов или Мишков интерес, а плашим се да је то негдје иста мрежа. Лако њих окупи и уједини новац.

Мирко Пламенац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *