Наставница Љиљана Бијелоњић у књизи описала изазове у школству: Традицијом против западних трендова
15. јун, 2023.
Да ли се мјузикл ,,Коса“ коси са црногорским суверенитетом
16. јун, 2023.
Прикажи све

Вуксановићев чисти нацизам, у „Начисто“…

Андријан Вуксановић, (Фото: Вијести)

Андријан Вуксановић, (Фото: Вијести)

Предсједник мањинске ХГИ партије Адријан Вуксановић, прексиноћ је у емисији „Начисто“ Тв Вијести коментарисао изборе и будући састав Владе ЦГ, па је у једном моменту рекао како би у Влади, поред Срба, Бошњака и Албанаца волио да види и Црногорце. На водитељеву констатацију како је Милојко Спајић, будући мандатар, Црногорац, Вуксановић је одговорио да није мислио на „те Црногорце“!

Емисија је била дуга и имала је више учесника, па је могуће да многима промакне овај занимљиви детаљ нацистичког пребирања националног састава Црногораца, ексклузивног Хрвата Вуксановића. По њему наиме, није довољно како се ко осјећа и свој осјећај исказује, да бисмо препознали и уважили његов идентитет, него је потребно имати одређена „тајна и стручна“ знања по којима би идентитетско раздвајање лакше текло. У истој емисији Вуксановић се похвалио како је он члан неког савјетодавног тијела при Влади Републике Хрватске, која, како је рекао, не само што поштује црногорски национални идентитет, него га и поспјешује! Влада Хрватске поспјешује национални идентитет грађана друге државе, а да то нијесу Хрвати. Збиља ово завријеђује посебну анализу.

Ово иначе говори човјек који представља националну заједницу која никада није постојала на територији данашње Црне Горе, до уназад неколико деценија. То како је она настала тиче се само феномена слободног изјашњења и одабира сопственог идентитета који су показали одређени црногорски грађани. Они су се, као римокатолици у Црној Гори, словенског поријекла (који су већином били Срби у протеклим вјековима) овај пут изјаснили као Хрвати. Ми бисмо, на основу историјских докумената, с правом могли устврдити како то нијесу „они (прави) Хрвати“. И Вуксановић би с правом могао рећи како ми на такву опаску немамо право. Да, али он ће и даље у јавном простору Црне Горе да дефинише какви су то „ови и они“ Црногорци.

Филип Драговић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *