Слободан Орловић: Како смо упали и може ли се изаћи из мреже ,,Косовске’’ независности
12. јул, 2023.
Дарко Худелист: Моји београдски пријатељи – Матија Бећковић
12. јул, 2023.
Прикажи све

Србин из мисије Аполо 11: Шта ми је Маск рекао о Тесли

Срби су испустили године, суочили се са кризом идентитета, али имају толико много истакнутих научника, инжењера на светској позорници, на свим пољима, које треба промовисати. Тесла је први међу њима. За промоцију његовог и рада осталих научника долазе бољи дани, а у њу жели да се укључи и човек који је од Тесле направио и глобални бренд, Илон Маск.

© Sputnik / Лола Ђорђевић

Ово за Спутњик каже Давид Вујић, једини живи члан српске седморке из мисије Аполо 11. Њему је поводом рођендана Николе Тесле, Националног дана науке, у Београду додељена Златна плакета тог великог српског научника.

У години јубилеја, Савез инжењера и техничара Србије слави 155 година постојања. Колеге из Србије захвалиле су се Вујићу на промоцији српске науке и договориле будућу сарадњу.

Члан тима седам српских инжењера који су учествовали у мисији слања првог човека на Месец гази осамдесет осму годину. После Свечане академије која је у Дому инжењера и техничара организована у сарадњи са Министарством спољних послова, пристао је да говори за Спутњик.

Прво смо га обавестили да је реч о званичном медију Руске Федерације, јер у земљи у којој живи, руски медији су забрањени.

„То није никакав проблем, кажите“.

Никола Тесла, геније који је осветлио свет © Sputnik / Лола Ђорђевић

Упитан, да ли у довољној мери штитимо Теслу од свих који га својатају, Вујић каже да је брендирање Тесле у најбољем интересу српског народа.

„Чињеница је да су Срби по многим питањима изгубили пуно времена, али имају толико много истакнутих научника и инжењера на светској позорници, у свим сегментима, све до музике. Гледајући будућност, Тесла мора да буде „ослобођен кривице“ и поштован као оно што јесте, с обзиром на његово економско и научно ангажовање у Сједињеним Државама. Али поред тога, много је Срба који иду Теслиним корацима и чине идентичне доприносе, само што то мало ко у Србији препознаје“, каже научник чији је рад у Србији итекако поштован.

Носилац Карађорђеве звезде

Вујић је носилац Карађорђеве звезде првог степена, као и највишег признања српске дипломатије за дијаспору „Мајка Србија“.

Помогао је Србији после НАТО бомбардовања, он и супруга Џинџер основали су хуманитарну организацију да помогну српском народу, а несебично су помагали и рад других добротворних организација.

Давид Вујић са супругом Џинџер, она је из лозе Едит Болинг Вилсон, супруге председника САД Вудроа Вилсона на чију иницијативу је формирана НАСА. © Sputnik / Лола Ђорђевић

Ипак, највећа мисија овог начника је промоција науке и доприноса наших научника у свету.

Тај допринос најбоље разуме Марк Алеси, директор Тесла научног центра Ворденклиф, једине пореостале Теслине лабораторије, који је такође Теслин рођендан прославио у Београду.

Овај амерички научник је у посебној мисији, жели да сачува Теслину лабораторију на Лонг Ајленду. Вујић каже да је на том месту био много пута.

„Марк је веома заинтересован, пропознао је вредност Николе Тесле и Тесине лабораторије на Лонг Ајленду и торња Ворденклиф. Он је пронашао људе који могу да разраде тај пројекат, они ће купити цело земљиште и претворити га у оно што треба да буде. Безмало је све потпуно уништено, Марка је то погодило и забринуло. Организовао је своју заједницу да направи фонд и купи то земљиште, да не буде продато инвеститорима, градитељима. Он је веома иновативан човек. Урадио је посао да Теслин торањ буде обновљен, у мери у којој то буде могуће. Сада тражи донаторе, да се то и догоди“.

Оснивач компаније Тесла и Спејсикс Илон Маск представља пројекат Хајперлуп © AP Photo / Damian Dovarganes /

Контакти са Илоном Маском

Вујића смо питали и да ли има контакт са једним од најбогатијих људи света, који је новац стекао управо развојем науке, Илоном Маском.

„Видео сам се са њим, разговор са Маском био је специфичан, највише смо разговарали о Спејс икс програму. Питао сам га о његовим инжењерима и научницима који су углавном дошли из Аполо тима, то је била препорука да му се придруже. Упознао сам га да сам на челу Теслине научне фондације, веома је заинтересован да је подржи. Ручали смо и разговарали о детаљима“, открива Вујућ за Спутњк.

Питамо га колико је Маск упознат са тиме одакле Тесла и он долазе, да имају српско порекло, колико познаје Србију. Каже нам да Маск пре свега разуме Теслину вредност, а јако добро и вредности српско – америчких научника и инжењера.

Макс све разуме. Али очигледно је да не жели да буде укључен у било шта политичко, као и ја, то би могло да негативно утиче на његове циљеве. Држимо се подаље од било какве политичке дискусије. Приоритетан је фокус на успех, дизајн и напредовање програма Спејс икс“, каже Вујић и наздравља поводом Теслиног рођендана, брендираним српским вином „Тесла“ из Инђије.

Давид Вујић наздравља поводом Теслиног рођендана © Sputnik / Лола Ђорђевић

Извор: Сенка Милош/sputnikportal.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *