Вељовић позвао полицајце да одбију наређења
16. августа, 2021.
Кривокапић: Речено ми је да, ако не дођем у Београд, Јоаникије неће бити изабран за митрополита
17. августа, 2021.
Прикажи све

Вељовић саслушан у Вишем државном тужилаштву: Наставићу с овим активностима

Веселин Вељовић, (Фото: Архива)

Бивши директор Управе полиције и актуелни савјетник за безбједност предсједника Црне Горе Веселин Вељовић, саслушан је данас у Вишем државном тужилаштву, које је преузело предмет извиђаја од Основног државног тужилаштва (ОДТ), које је јуче испитивало да ли је починио кривично дјело када је у ауторском тексту позвао грађане да се масовно окупе, а полицајце да одбију поједина наређења приликом устоличења Јоаникија за митрополита црногорско-приморског.

Вељовића је по хитном поступку испитала виша тужитељка Маја Јовановић, којој је додијељењен предмет, након што су јуче ОДТ Подгорица и тужитељка Биљана Меденица од њих тражили мишљење да ли је то посао за тужиоце из Вишег државног тужилаштва у Подгорици.

„Мој ауторски текст нема никакве везе са предсједником државе, ДПС-ом или било којим другим политичким субјектом. Дакле, ради се искључиво о грађанском ставу на који имам право као и сваки грађанин ове земље. По позиву вишег државног тужиоца приступио сам да дам изјаву на те околности и у самој изјави сам саопштио све што сам сматрао за потребним и поновио све оно из текста. Остајем у увјерењу да сам саопштио истину и чињенице, које може свако да цијени на начин како жели. Са овим активностима ћу наставити и у наредном периоду да врло јасно саопштавам своје ставове о одређеним питањима“, поручио је Вељовић након што је у својству грађанина дао изјаву у згради Вишег државног тужилаштва.

Вељовића је на саслушање позвала дежурна тужитељка Маја Јовановић, али у овој фази извиђајног поступка она још нема званичан став да ли је савјетник предсједника Мила Ђукановића починио неко кривично дјело или прекршај, који се гони по службеној дужности.

Дугогодишњи директор УП је из зграде тужилаштва изашао у 11.45 часова. Више државно тужилаштво у Подгорици преузело је надлежност предмета – извиђаја од Основног државног тужилаштва (ОДТ), које је јуче испитивало да ли је Вељовић починио кривично дјело када је у ауторском тексту позвао грађане да се масовно окупе, а полицајце да одбију поједина наређења приликом устоличења Јоаникија за митрополита црногорско-приморског.

Дугогодишњи први човјек полиције у ауторском тексту објављеном у недјељу у “Побједи” наводи да је “света дужност и обавеза” сваког припадника сектора безбједности да одбије свако неуставно и незаконито наређење, али и да је дужност свих грађана Цетиња и осталих грађана Црне Горе да у првим данима септембра буду заједно на Цетињу.

Из Врховног државног тужилаштва у недјељу вече саопштено је да је в.д. ВДТ-а Дражен Бурић затражио од руководиоца Вишег државног тужилаштва у Подгорици да преиспита да ли је у поступању Вељовића учињено кривично дјело које се гони по службеној дужности.

Због Вељовићевог текста реаговали су готово сви представници владајућих партија и премијер Здравко Кривокапић, који су оцијенили да савјетник Мила Ђукановића у тексту позива на побуну безбједносних снага и немире и да се може схватити да је позив упућен и у име предсједника државе, иако се Вељовић испод текста потписао као предавач на предметима Националне и Међународне безбједности на Универзитету Доња Горица, пишу “Вијести”.

Вељовић је у узјави „Вијестима“ рекао да је његов текст потпуно јасан, а “свако има право да га тумачи на свој начин”.

Премијер је оцијенио да Вељовић не користи слободу говора и јавног окупљања, него их злоупотребљава и отворено се мијеша у рад полиције.

Фото: Принтскрин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *