Црна Гора другу годину заредом биљежи негативан природни прираштај
15. августа, 2021.
Вељовић саслушан у Вишем државном тужилаштву: Наставићу с овим активностима
16. августа, 2021.
Прикажи све

Вељовић позвао полицајце да одбију наређења

Фото: Принтскрин

Тужилаштво је јуче самоиницијативно испитивало да ли је Веселин Вељовић починио кривично дјело када је у ауторском тексту позвао грађане да се масовно окупе, а полицајце да одбију поједина наређења приликом устоличења Јоаникија за митрополита црногорско приморског, пишу “Вијести”.

Доскорашњи први човјек Управе полиције и актуелни савјетник предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, у тексту наводи да је “света дужност и обавеза” сваког припадника сектора безбједности да одбије свако неуставно и незаконито наређење, али и да је дужност свих грађана Цетиња и осталих грађана Црне Горе да у првим данима септембра буду заједно на Цетињу.

Тужитељка Основног државног тужилаштва у Подгорици Биљана Меденица јуче ујутро тражила је од Управе полиције да поступа у предмету након што је Вељовић објавио ауторски текст у Побједи.

Полиција је послала све податке тужитељки, а ОДТ Подгорица ће, према информацијама “Вијести” тражити мишљење Вишег државног тужилаштва у овом предмету како би се донијела законита одлука.

Из Врховног државног тужилаштва синоћ је саопштено да је в.д. ВДТ-а Дражен Бурић затражио од руководиоца Вишег државног тужилаштва у Подгорици да преиспита да ли је у поступању Вељовића учињено кривично дјело које се гони по службеној дужности.

Представници владајућих партија и премијер Здравко Кривокапић оцијенили су да Вељовић у тексту позива на побуну безбједносних снага и немире и да се може схватити да је позив упућен и у име предсједника државе, јер је он његов савјетник, иако се Вељовић испод текста потписао као предавач на предметима Националне и Међународне безбједности на Универзитету Доња Горица.

Из Ђукановићевог кабинета јуче се нијесу оглашавали поводом Вељовићевог текста.

Вељовић је јуче “Вијестима” рекао да је његов текст потпуно јасан, а “свако има право да га тумачи на свој начин”.

Премијер је оцијенио да Вељовић не користи слободу говора и јавног окупљања, него их злоупотребљава и отворено се мијеша у рад полиције.

Наводи да Вељовић није обичан грађанин, већ савјетник предсједника државе па се може схватити да Ђукановић преко свог савјетника позива грађане на етничке сукобе.

Тврди да је ограђивање ДПС-а “право разоткривање тројства Вељовић-ДПС-комитске и друге организације које се константно служе Вељовићевом реториком”.

Из ДПС-а раније су саопштили да не стоје иза најава окупљања на Цетињу.

Вељовић је раније снимљен на скупу чији учесници носе зелене мајице са крсташем, али није желио да одговори гдје је то било и у ком својству је био на комитски обојеном скупу.

Почетком априла саслушан је у Специјалном државном тужилаштву након што су га премијер и вицепремијер Дритан Абазовић, након протеста на Богетићима, оптужили да руководи Патриотско-комитским покретом.

Предсједник Одбора за безбједност и један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић, позвао је синоћ шефа Владе да данас сазове сједницу Вијећа за националну сигурност, на којој би затражили хапшење Вељовића “због позива на рушење уставног поретка и најаве грађанских сукоба”.

Потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак (ПзП) за “Вијести” каже да је Вељовићева колумна, порука коју шаље Ђукановић, “коме није света ни слога и мир у држави на чијем је он нажалост челу”, већ је спреман да изазове конфликте само да би задржао нелегелно стечени иметак.

”Држава треба да покаже снагу и да одмах реагује и процесуира Вељовића коју континуитету од оног скупа у подгоричком локалу кад је тражио сервилност од полицијаца иако је разријешен, па до координисања тзв. патриотских снага па до овог јасно написаног, позива на побуну и подривање уставног поретка. Овакво опасно, хушкачко понашање хитно треба санкционисати и позвати све актере на разум и мудрост. Нека нам Ђукановић више не шаље преко свог “звучника” поруке већ нека јасно казе свој став или се огради од оваквог иступа свог савјетника и разријеши га”.

Из ГП УРА поручују да позив Вељовића безбједносним снагама заслужује реаговање надлежних органа.

”Послије његовог јавног иступа, сасвим ће бити јасно ко стоји иза евентуалних нереда тог 4. септембра, а надлежни органи би свакако требало да такве замисли осујете и одмах покрену одређене потезе”, рекао је шеф Медијског тима ГП УРА Бојан Јеврић.

Каже да је тест за државу најављено устоличење поглавара једне од вјерских организација на Цетињу и насупрот томе запаљива реторика оних који на таквим стварима убирају најјефтиније политичке поене и желе сукобе.

Адвокат и кандидат за члана Тужилачког савјета Далибор Каварић на Фејсбуку је написао да је кључно питање да ли Вељовић позива на Цетиње у своје или у име Ђукановића, ДПС-а или у име свих наведених. У случају да, како је навео, Вељовић лично не пријави јавни скуп, он нема својство организатора, али “ради свог јавног позива има својство подстрекача (саизвршиоца) и прихвата одговорност за сва кривична дјела и посљедице из јавног скупа.

Посланик СНП-а Драган Вукић за “Вијести” каже да је незамисливо да неко ко је у претходном периоду био директор полиције, пише хушкачке текстове у којима позива на обрачун са неистомишљеницима, занемарујући притом ноторну чињеницу да је држава у обавези да штити сваког грађанина и да му гарантује право на слободу.

”Међутим, чини се да Вељовић право на слободу признаје само себи и својим партнерима, не презајући ни од претварања те слободе у сукобе из личних интереса, а наводно све из љубави према Цетињу и Цетињанима”, рекао је Вукић.

Из СНП-а су позвали Вељовића да не пријети, не застрашује и не позива на сукобе између браће и пријатеља.

Посланик Демократа Владимир Мартиновић написао је да то што Вељовић позива на отпор, протесте и немире – чист доказ да све што се дешава у смислу дизања тензија и организовања окупљања, потиче из најбруталније политичке организације склоне ужасним манипулацијама, зване ДПС.

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић позвао је надлежне и да утврде да ли је Вељовић након својеврсног “манифеста мржње” у Побједи и даље достојан да буде државни функционер.

Вељовић је био директор полиције од октобра 2005. године до краја 2011, а затим од јула 2018. до децембра 2020. године. Често је био главни актер бројних афера, а за његовог мандата десили су се бројни случајеви напада на новинаре, хапшени су лидери опозиције, а повезиван је и са организованим шверцом цигарета из Мојковца.

Вељовић, такође, у ауторском тексту критикује Владу због отворених граница, наводећи да је Црна Гора једина држава региона која на границама нема никакве заштитне мјере од ковид инфекције, а с друге стране, позива на масовно окупљање на Цетињу.

“Какви данас будемо, бићемо за вјекове будућих генерација. Видимо се на Цетињу”, поручио је Вељовић.

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић саопштио је јуче да у Вељовићевом тексту могуће постоје елементи бића више кривичних дјела: позивање на отпор, изазивање панике и немира, позивање на насилну промјену уставног уређења итд.

“Поред више елемената националне патетике, изјава обилује бројним конфузијама и контрадикторностима. Господин Вељовић позива на насиље и уједно тражи од припадника црногорских безбједносних служби да откажу послушност законима ове државе или позива на ‘мирне’ демонстрације”, навео је Секуловић.

Фото: Принтскрин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *