Детаљи са Цетиња: Комите на полицију каменицама и Молотовљевим коктелима, након тога бачен сузавац
22. септембра, 2021.
Темељи дејтонске БиХ уздрмани данас у Њујорку
22. септембра, 2021.
Прикажи све

Вељовић, кад није успио да преузме команду, хушкао комите на полицију

Хапшење Веселина Вељовића на Цетињу (Фото: "Вијести")

Веселин Вељовић је на Цетиње дошао са планом да преузме команду над полицијом. Када му то ниј успјело, разуларене Милове присталице хушкао је на своје дојучерашње колеге.

Полиција током нереда на Цетињу (Фото: Telegraf.rs)

Како се наводи у посебном извјештају са анализом поступања службеника Управе полиције на Цетињу 4. и 5. септембра 2021. године, у 5.00 сати од стране више НН лица дошло је до паљења гума на магистрали, а након тог догађаја на Тргу краља Николе окупљена група од више стотина грађана на челу са савјетником Предсједника Црне Горе Веселином Вељовићем дошла је до кордона.

”Исти око 6 сати покушава својим говором и обраћањем, да дестабилизује службенике полиције – у чему не успијева, да би исти у једном моменту насилно кренуо у пробијање полицијског кордона са окупљеним грађанима, покушавајући прво гурањем да пробије кордон. Један дио окупљених почиње да баца разне предмете у правцу службеника”, наводи се у извјештају у који је Стандард имао увид.

Како се даље истиче у извјештају полиције, након тога издато је упозорење и наређење од стране старјешине полиције који се налазио у кордону да престану са насиљем – ”како су исти наставили са интензивнијим нападом кроз гурање и ударање рукама и ногама у заштитну опрему полицајаца, те бацањем разних предмета у њиховом правцу, издато је наређење да се употријебе средства принуде, најрпије ручни спреј са надражујућим дејством, као најблаже средство”.

У Извјештају пише да се тако није могао одбити напад, те да је већи број лица имао заштитне гас маске, па су се на основу добијених усмених наређења и сагласности директора УП, те одобрења за употребу средстава принуде – употријебила хемијских средстава и средстава посебне намјене.

”Руководилац обезбјеђења Јокић је такво наређење пренио и издао полицијским службеницима који су већ били нападнути”, истиче се.

Група грађана повукла се са Трга, а наводи се да тада почиње напад на остале секторе обезбјеђења, који трају до послије 10.15 сати.

”У тим нападима на полицијске службенике од стране окупљених грађана, на један од сектора обезбјеђења бачен је ”Молотовљев коктел”. Такође, он је бачен и на више других мјеста, али исти нијесу активирани, те из тих разлога није дошло до повређивања службеника полиције”, стоји у извјештају.

Наводи се и да је око 7.40 сати на локацији Ауто мото друштво дошло до напада на полицију од стране грађана, који су одбили да поступе по наређењима. „У наведеном тренутку се региструју и пуцњи из ватреног оружја”.

Протест комита (Фото: Принтскрин/Објектив)

”Издато је наређење да се употријебе средства принуде – хемијска средства, средства посебне намјене и специјална возила којима су уклоњене препреке са пута”, пише у извјештају.

У исто вријеме полицијски службеници из правца Подгорице долазе на позицију Белведер.

”Грађани су заузели позиције како на магистралном путу, тако и на усјецима изнад пута, гдје су се налазиле барикаде. Ове организоване групе су биле спремне за напад, што се могло уочити јер су исти у рукама имали подесне предмете за напад, а значајан број грађана је имао заштитне хемијске маске, радио уређаје за комуникацију и био је спреман да нападне полицију”, наводи полиција у извјештају.

Како истичу, у 8.20 сати долази до употребе ватреног оружја, пуцњима у ваздух, на позицији Белведер.

”Како рафалном, тако и појединачном паљбом од стране више НН лица, а исти се нијесу могли уочити јер су били заклоњени иза стијена и на неприступачном терену. Како је постојао изразито висок степен безбједносног ризика, руководилац доноси одлуку да полицајци не предузимају активности, већ да заузму позицију и чекају наређења”, наводи се у извјештају.

Даље се наводи да најјачи напади на службенике полиције почињу око 8.30 сати, када се дио грађана повукао са Белведера и упутио на Трг краља Николе. Напади су трајали док није завршена церемонија устоличења Јоаникија.

”У току трајања напада на службенике полиције располагали смо оперативним сазнањима да се према ужем језгру града креће комби возило, плаве боје, са 40 Молотовљевих коктела и маскираним лицима са намјером да нападну службенике полиције.

Након обавјештења о превентивно – репресивним активностима које су планиране у циљу лоцирања наведнеог возила и предузимању неопходних мјера и радњи, исто се удаљило у непознатом правцу, што је спријечило даљу ескалацију насиља и нападе на службенике полиције”, стоји у Извјештају полиције достављеном Одбору у који је Стандард имао увид.

Након завршетка церемоније устоличења око 11 сати окупљене групе грађана напустиле су јавне површине и престале са активним нападима на полицију.

Извор: Standard.co.me

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *