Kако је сад реконструкција пожељна, а премијер прихватљив?
22. септембра, 2021.
Вељовић, кад није успио да преузме команду, хушкао комите на полицију
22. септембра, 2021.
Прикажи све

Детаљи са Цетиња: Комите на полицију каменицама и Молотовљевим коктелима, након тога бачен сузавац

Протести на Цетињу, (Фото: "Вијести")

Министарство унутрашњих послова доставило је скупштинском Одбору за безбједност и одбрану посебан извјештај са анализом поступања службеника Управе полиције на Цетињу 4. и 5. септембар 2021. године. У извјештају у који је Стандард имао увид, се истиче да су безбједносне процјене израђене од стране Управе полиције и Агенције за националну безбједност биле изразито негативне.

 Детаљ са протеста на Цетињу (Фото : ИН4С)

Извјештај у који је Стандард имао увид сачинили су руководилац Оперативног штаба – начелник ЦБ Подгорица Горан Јокић, в.д. помоћника директора Драган Горовић, в.д. помоћника директора Дејан Кнежевић, в.д. помоћника директора Милош Ракоњац, в.д. помоћника директора Драган Кликовац и в.д. помоћника директора Саша Машковић.

У извјештају се наводи да је на основу више обављених разговора и састанака са црквеним великодостојницима и представницима МЦП, констатовано да ће 4. септембра у Храму Христовог васкрсења у Подгорици бити организован дочек патријарха Порфирија, коме ће, према процјени, организатора присуствовати поред црквених великодостојника, штићених личности и ВИП личности, око 20-30 хиљада грађана. Такође, да ће 5. септембра у Манастиру Светог Петра Цетињског на Цетињу бити одржано устоличење митрополита Јоаникија – на основу чега су предузимане радње и мјере усмјерене на стварање предуслова за безбједно спровођење ових догађаја.

”Управа полиције је вршила и континуирано прикупљање оперативних података, али и иницирање одговарајућих предмета и радњи доказивања према тужилаштвима. Прије и током догађаја све достављене информације су биле предмет провјере и поступања УП”, пише у извјештају.

„Безбједносне процјене Управе полиције и АНБ биле изразито негативне“

Како се даље наводи, на основу расположивих података и процјена, уз све идентификоване директне и индиректне безбједносне ризике, констатовано је да прије, током и након завршетка наведених јавних окупљања, постојала могућност усложњавања безбједносне ситуације са инцидентима и нарушавањима јавног реда и мира и вршења кривичних дјела на Цетињу.

У извјештају се јасно наводи да су ”безбједносне процјене израђене од стране Управе полиције и Агенције за националну безбједност биле изразито негативне”.

Сходно томе, како се истиче, Одлуком директора Управе полиције образован је Оперативни штаб за предузимање мјера и радњи у односу на најављена јавна окупљања.

”У циљу припреме активности на одржавању јавног реда и мира и обезбјеђењу церемоније устоличења, које су се односиле на сагледавање и анализу тренутних прилика на Цетињу, анализу ризика, издвајање кључних позиција, планирање распореда службеника са конкретним пословима и задацима, чланови штаба су свакодневно боравили на Цетињу, при чему су разматране све могућности и разрађивано више могућих сценарија”, пише у извјештају.

Старјешинама је на састанку скренута пажња да поступање полицијских службеника мора бити уз поштовање принципа руковођења и командовања, једностарјешинства и наређења руководица оперативног штаба Горана Јокића. Такође им је наглашено да обаве разговоре са службеницима, како би утврдили да ли неко од њих има било каквих личних, приватних или професионалних проблема за извршење овог задатка.

Дана 3. септембра око 20 сати прикупљена су оперативна сазнања да ће наредног дана, 4. септембра у 10 сати доћи до окупљања и организованог одласка на Цетиње грађана из свих градова Црне Горе, који се противе устоличењу, те да имају план да заузму позиције око Цетињског манастира.

„Службеници УП били изложени провокацијама, вербалним нападима, пријетњама и притисцима“

Стога, умјесто да ангажовани службеници полиције са подручја цијеле Црне Горе буду на Цетињу у 15 сати како је планирано, руководилац Оперативног штаба Горан Јокић донио је одлуку да на Цетињу морају бити у 11 сати. Такође су у току ноћи ангажоване интервентне јединице које су биле стациониране у Даниловграду, те донијета одлука да се са расположивим бројем службеника 4. септембра у 9 сати ујутру успостави планирана блокада око Цетињског манастира и поставе средства за спрјечавање проласка лица – заштитне ограде.

Мило Ђукановић на Цетињу (Фото: Принтскрин/Hayat.ba)

”Већ око 8 сати дошло је до окупљања више стотина грађана на Тргу краља Николе, да би исти без икаквог повода око 10.10 сати кренули ка заштитној огради и употребом физичке силе је оборили, након чега су се повукли”, пише у извјештају.

У извјештају се наглашава да су од тог момента службеници УП били изложени провокацијама, вербалним нападима, пријетњама и притисцима.

”Око 12.45 сати већа група грађана креће у правцу кружног тока на излазу из Цетиња гдје и поред више упозорења, пробијају полицијски кордон и излазе на кружни ток. Овом приликом службеници су били изложени насиљу манифестованом кроз коришћење каменица и других предмета, па и ако су се стекли услови за примјену полицијских овлашћења и средстава принуде, одлучили смо да се иста не примјењују”, каже се у извјештају.

Полицијски службеници су, како се додаје, уочили да су на свим узвишењима изнад магистрале биле групе млађих лица, маскираних, прекривених лица, ”распоређени са јасном намјерном да нападну полицијске службенике држећи у рукама каменице и друге предмете”.

Даље у изјевштају пише да, и поред постављених блокада које су грађани направили од стубова, гума, каменица, аутомобила, те блокаде пута ка Будви, полицијски службеници нијесу реаговали.

”Сходно насталој ситуацији и повећаном степену безбједносних ризика Штаб на челу са руководиоцем је разматрао могућност употребе средстава принуде у циљу деблокаде саобраћајница и потискивања грађана са магистралног пута, али је донијета одлука да би то представљало преурањену интервенцију, уз могућност угрожавања живота и тијела и рањивих категорија лица (жена, дјеце, стари), што би окупљеним грађанима омогућило да заузму нове позиције и блокирају путне правце, додатно их окупило и омасовило, а уједно би додатно ослабило расположиве снаге Управе полиције на кључним позицијама”, пише у извјештају.

Такође, додаје се, евентуални сукоби са полицијским службеницима додатно би исцрпили полицијске снаге, истрошили материјално техничка средства, а потенцијалном интервенцијом, скоро 24 сата прије планираног скупа, довели у питање успјешност извршења службеног задатка због којег се све и планира.

Након тога, повукли су распоређене службенике са ових позиција и ојачали позиције око манастира.

Како пише у извјештају, сходно сазнању да ће значајан број присталица који не подржавају устоличење доћи на Цетиње, руководилац је издао наређење свим начелницима центара безбједности Херцег Нови, Никшић, Будва, Бар и Подгорица да забране и ограниче саобраћај. ”Наведене активности спроведене су успјешно, што је условило онемогућавање доласка већег броја лица и омасовљавање већ окупљених грађана на Цетињу”, додаје се.

Нереди након Ђукановићевог одласка за Подгорицу

Око 18.30 сати из правца Будве без претходне најаве, пише у Извјештају, на Цетиње је дошао ескорт са штићеном личношћу – предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем, приликом чега су демонстранти помјерили барикаде како би несметано прошли према граду. Како стоји у извјештају Ђукановић је боравио међу грађанима до 23 сата.

”У току окупљања грађана, односно у ноћним и раним јутарњим сатима 4. и 5. септембра, као и током дана, чули су се појединачни пуцњи и рафали из ватреног оружја”, пише у извјештају у који је Стандард имао увид.

”У раним јутарњим сатима 4.30 дана 5. септембра након што смо упознати да ће штићене личности ићи на Цетиње војним хеликоптером директор Управе полиције је издао одговарајуће наређење, односно дао усмену сагласност за употребу специјалних јединица ради обезбјеђивања одређених личности, објеката и простора, а истворемено и за успостављање нарушеног јавног реда, након чега су помоћници директора приступили извршењу задатка.

Конкретно, пошто се превоз митрополита и патријарха вршио војним хеликоптером основни задатак полицијских службеника био је да се обезбиједи штићени простор и лица – а да се непосредно прије тога приступи успостављању нарушеног јавног реда и мира укључујући започињање потискивања окупљених лица и уклањање препрека на путевима”, наводи се у извјештају.

Детаљ са протеста на Цетињу (Фото: „Вијести“)

Како пише, узет је у обзир податак да постоји могућност угрожавања хеликоптера.

”Око 4.30 сати испред угоститељског објекта Градска кафана уочено је груписање више десетина углавном маскираних млађих лица, који су пристизали из свих праваца како би били спремни за напад на полицијски кордон који је био постављен на Тргу краља Николе. Сходно новонасталој ситуацији, руководилац обезбјеђења издао је наређење свим ангажованим службеницима да буду у стању строге приправности, да заштитну опрему ставе у заштитни положај и да појачају све позиције на својим секторима због очекивања напада и насилног пробијања ради уласка у штићени простор”, каже се у извјештају полиције.

Извор: Standard.co.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *