Надзорни одбор Фејсбука обрисао филм с говором мржње о Србима
22. септембра, 2022.
Зашто научници уче роботе да се смију као људи
22. септембра, 2022.
Прикажи све

У Јадрану живи 60 врста ајкула и ража: Стање лоше у свјетским размјерама, чак 70 посто њих је угрожено!

У Јадран повремено залази или у њему стално живи 60 врста морских паса и ража, показало је недавно објављено истраживање у ком је први пут, за сваку врсту, дата и категорија угрожености, која је показала да је чак 70 посто јадранских врста угрожено.

Рад су у научном часопису за морску биологију Fishes објавили стручњаци за ајкуле и раже Ален Солдо са Одељења за студије мора Универзитета у Сплиту и Ловренц Липеј са словеначког Националног биолошког института.

Научници су навели да у Јадрану, било да стално живе или повремено залазе, постоји укупно 60 врста ајкула и ража, што је 68 посто свих хрскавичастих риба регистрованих у Медитерану.

Од тог броја, 33 су врсте морских паса, 26 је врста ража, а постоји и једна врста морског пацова.

После анализе учесталости појављивања тих врста, утврђено је да су 33 врсте врло ретке у Јадрану, осам их се повремено појављује, а 15 врста се воде као уобичајене.

Само за четири врсте у Јадрану утврђено је да имају релативно веће популације.

Стање у Јадрану лоше у светским размерама

Први пут је за сваку врсту дата и категорија угрожености у складу са критеријумима Светске уније за очување природе. Разултати су показали да је стање врло лоше и то у светским размерама, рекао је Хини Ален Солдо.

Медитеран је, иначе, најопасније светско подручје за све врсте хрскавичастих риба јер их више од 53 посто спада у неку од угрожених категорија.

Ситуација у Јадрану још је и гора јер је 70 посто јадранских врста угрожено, при чему 21 врста спада у категорију критично угрожених, осам их је угрожено, а у категорији рањивих је 10 врста.

Нажалост, три врсте означене су и регионално изумрлим и то склат жутан, ражопас и пилан.

Солдо објашњава да су главни разлози угрожености морских паса који се налазе на врху ланца исхране, нерационални риболов, загађена природна средина и климатске промене.

Потенцијално опасне врсте

Иако људи морске псе често перципирају као врло опасна створења, страх, барем када је реч о Јадрану, није рационалан јер су од 33 врсте, само три потенцијално опасне – велика бела ајкула и њени блиски сродници – дугоноса и атлантска ајкула.

Солдо каже да су само за белу ајкулу документовани ретки инцииденти, док код преостале две потенцијално опасне врсте које живе дуж Медитерана и повремено залазе у Јадран никада није забележен ниједан инцидент.

Извор: Kurir.rs/Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *