Игра која доноси енормну зараду
17. децембра, 2021.
АЛБУМ: Дан сахране краља Николе и краљице Милене, Цетиње 1. октобар 1989.
17. децембра, 2021.
Прикажи све

У чему сте ви бољи од њих?

Горан Даниловић, (Фото: Фејсбук)

Горан Даниловић, (Фото: Фејсбук)

Пријатељи, колеге или шта смо већ. Лако је срушити Владу. Ову је још и лакше од тога „лако“ јер је направила много грешака. Сваки грађанин просјечно информисан зна и види шта не ваља и колико не ваља. Не бране, међутим, ти исти грађани Владу него с муком стечену слободу – какву такву, али ипак слободу, неупоредиву са оним прогоном до прије годину ипо, прогоном који је трајао бескрајно дуго. Пријатељи, колеге, или шта смо већ, размислите о истом по пет и петсто пет пута. Запитајте се: шта то обичне људске очи виде, а ви не видите, чега се то плаше обични људи док му се ви радујете?

Из искуства у којему је и много горког молим вас због општег добра да се не поиграте и преиграте у рачуну. Изнад сваке калкулације мора постојати морални принцип, а по оној светачкој, чак и изнад највеће мудрости је једноставност. Ако у једноставности потражите одговоре схатићете убрзо гђе гријешите. Де Гол је рекао да „сваки човјек има право на пријатеља, али државник нема“! И мали политичари у малим земљама морају имати државничке снове или ће се претворити у препродавце и дилере политичких петљавина и бућкуриша. Државник нема право на пријатеља, а прави политичар нема право на личну освету. Људе не интересује запостављеност чијег год партијског кадра, макар се радило о професионално и морално беспрекорним појединцима.

 Не можемо од запостављених и обесправљених очекивати да виде и жале за нашом запостављеношћу. Ми нисмо заслужили сажаљење, а често, за овоземаљског живота нису га добијали чак ни они који су се искрено жртвовали за опште добро. Политичка препотенција је посљедица празнине и прецјењивања себе и свог значаја. Лако је срушити рушну и трошну кућу. Лако је наругати се оном који се сам предао руги, али људи ће се питати: у чему сте ви бољи од њих. Ко год је од пријатеља изнутра и пријатера споља рекао да је ово добар пут слагао вас је.

Оставиће вас убрзо на брисаном простору, у нигђе. Запамтите, „државници немају пријатеља“! Не радите посао за друге, за оне који нам нису помагали у побједи. Не помажу Вам да побиједите поново – лакше им је да помогну у поразу. Једноставност је мајка чистоте и успјеха. Не ризикујте све за ништа. Народ, можда, и неће бранити Владу али слободу и историску побједу хоће.

Горан Даниловић

Извор: Фесјбук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *