Владика Григорије: Лазарова Србија је била уточиште, а не земља из које се бежи!
28. јун, 2023.
Бестежинско стање Брана Мандића
29. јун, 2023.
Прикажи све

У Андрићграду додељене награде Иво Андрић, Сандру Веронезеу и Енесу Халиловићу

Извор: Википедија

У оквиру Видовданских свечаности у Андрићграду су додељене две Велике награде Иво Андрић – за животно дело италијанском писцу Сандру Веронезеу а за протеклу годину Енесу Халиловићу, песнику и прозаисти из Новог Пазара – за збирку „Секвоја“.

Извор: Википедија

Један од најзначајнијих писаца своје генерације,италијански прозаиста Сандро Веронези, познавалац културе и спорта на овим просторима, посебно је истакао значај награде у граду насталом за једног писца.

„Желео бих да истакнем колико је за мене важан Иво Андрић и посебно роман На Дрини ћуприја, за мене који сам архитекта и такође да кажем колико сам узбуђен што ћу уживо моћи да видим мост чија се лепота још више уздигла тиме што је он јунак једног књижевног ремек дела“, истакао је Сандро Веронези.

Енес Халиловић је уз нове стихове подсетио како су за песнике награде важне

“Мало је песника чија поезија буде препозната за живота и верујте увек трептим када људи препознају моје књиге и моје стихове и када сматрају да их треба наградити или када их негде цитирају“, потсетио је Енес Халиловић.

Андрићев институт чији је идејни творац Емир Кустурица уз подршку институција Републике Српске, обележио је деценију рада, доделом награде која је по много чему јединствена.

„Постоји ограничено подручје југоисточне Европе гдје је Република Српска и у том дјелу постоји један књижевна награда коју дијеле странци односно представници других говорних подручја и српског говорног односно писаног језика“, истакао је Емир Кустурица.

„Андрићев институт има амбицију да настави да живи и ради и да прошири своју дјелатност.То ће свакако зависити од инспирације коју професор Кустурица има али и од других људи окупљених овде у Институту“, рекао је Милорад Додик, председник РС.

Видовданске свечаности обојио је и хор „Барили“ из Пожаревца и изложба Милене Павловић Барили „Овај свет само је санак леп“.

Извор: Славица Јовановић/www.rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *