Слободан Самарџић о искорацима Приштине у сенци постизборне гужве у Београду
25. јануар, 2024.
Враћа се Никола Миротић!
25. јануар, 2024.
Прикажи све

Штрајк машиновођа који би Немачку могао да кошта милијарду евра

Pixabay

Шестодневни штрајк немачких машиновођа могао би да нанесе штету привреди од око милијарду евра, изјавио је шеф Одељења за анализу коњунктурног развоја у Институту немачке привреде (IW)Михаел Гремлинг.

Pixabay

„Ако се производња смањи или прекине због логистичких проблема с доставом робе или сировина, штета би могла да износи и 100 милиона евра на дневном нивоу“, додао је Гремлинг, преноси Дојче веле.

У случају најављеног шестодневног штрајка, трошкови не би расли линеарно, већ би се делимично и мултиплицирали. „Ту смо веома брзо штете која износи милијарду евра“, додаје Гремлинг.

Штрајк неће погодити само немачку железницу, већ и бројна предузећа која железницом транспортују робу или потребне сировине.

Последице ће осетити и суседне земље, с обзиром на то да чак 60 одсто укупног теретног саобраћаја немачке железнице отпада на транспорт широм Европе. „Немачка је логистичко срце Европе“, указује Томас Пулс из Института немачке привреде.

Немачке машиновође су од два сата после поноћи поново ступили у штрајк који ће, како је раније најављено, трајати до понедељка увече.

То је већ четврта акција синдиката ГДЛ који је одбио нову понуду за повећање плата коју му је у петак доставио железнички оператер Дојче Бан.

Штрајку немачких машиновођа, једном од највећих до сада, како преноси Ројтерс, придружили су се и машиновође теретних возова.

Извор: Politika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *