Институт за јавно здравље: На фестивале се не може без COVID потврде
11. августа, 2021.
Здравствено санитарна инспекција: У карантину било више од 200 туриста
12. августа, 2021.
Прикажи све

Спајић: Рачун без QR кода нисте у обавези да платите (ВИДЕО)

Милојко Спајић, фото: Принтскрин

Министарство финансија и социјалног старања саопштило је да је појачало кампању за подизање свијести о важности издавања фискализованих рачуна са QR кодом.

„На врхунцу смо веома успјешне туристичке сезоне у Црној Гори. Туризам је један од највећих извора прихода наше државе. Ове године ти приходи су нам још битнији за опоравак после катастрофалне 2020. године. Угоститељи и предузетници који су фискализовани када наплате рачун, они плаћају порез – од ког ми као Влада имамо више новца за улагање у путеве, здравство, образовање и социјално старање. Непријављивањем пореза они краду од вас, грађане, и штете свима. QР код на рачуну је неопходна потврда да је порез плаћен. Без њега ви нисте у обавези да платите издати рачун“, казао је министар финансија и социјалног старња Милојко Спајић.

Како се каже у саопштењу Министарства финансија и социјалног старања, широм Црне Горе постављен је рекламни материјал, а припадници Управе полиције туристима који улазе у Црну Гору дијеле летке којим их информишу да услуге и производе за које нису добили фискализовани рачун нису у обавези да плате.

Циљ кампање је подизање свијести грађана и туриста о важности електронске фискализације/издавања рачуна и уредног пријављивања пореза, али и давање подстрека да сваку уочену неправилност пријаве. Неправилности и неиздавање фискализованих рачуна се могу пријавити Управи прихода и царина на 19707, као и путем wеб портала, преносе “Вијести”.

Закон о фискализацији у промету производа и услуга ступио је на снагу 7. августа 2019. године, а примјена је, након више одлагања, започела 1. јуна.

„Пројектом фискализације испраћени су трендови технолошког развоја, а главни циљ је да се сви издати готовински и безготовински рачуни евидентирају у бази података Управе прихода и царина у реалном времену. Поред тога што су у јулу, по прелиминарним подацима Министарства, остварени рекордни приходи, неопходно је увођење додатне пореске дисциплине и подизање свијести о важности издавања и добијања фискализованих рачуна. Уредно пријављивање и измиривање пореских обавеза представља темељ за опоравак црногорских јавних финансија и економије“, пише у саопштењу Министарства финансија и социјалног старања.

Фото: Принтскрин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *