Спајић: Рачун без QR кода нисте у обавези да платите (ВИДЕО)
12. августа, 2021.
Јоксимовић: Епидемиолошка ситуација у Црној Гори компликована у великом броју општина
13. августа, 2021.
Прикажи све

Здравствено санитарна инспекција: У карантину било више од 200 туриста

Здравствено санитарна инспекција током јуна и јула донијела је више од 2.000 рјешења о самоизолацији, од којих се више од 200 односило на ковид позитивне туристе и њихове контакте, пишу “Вијести”.

Из Управе за инспекцијске послове (УИП) “Вијестима” су крајем прошлог мјесеца казали да се туристи могу вратити у своје државе прије истека самоизолације, у складу с Водичем Института за јавно здравље (ИЈЗ) – коришћењем личног возила или приватног лета, што је у више случајева и урађено.

”Здравствено санитарна инспекција Управе за инспекцијске послове је у периоду од 1. јуна до 24. јула 2021. године спроводила мјере ради спречавања уношења заразне болести (Covid-19) у земљу, сузбијања и спречавања преношења у друге земље, као заштиту становништва од новог коронавируса. Мјере су предузимане у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, наредбама Министарства здравља, упутствима и Водичем ИЈЗ. Санитарни инспектори су стално присутни на аеродромима и у лукама, гдје се врши здравствени надзор над путницима и провјеравају докази у складу с наредбама Министарства здравља којима је прописан улазак путника у Црну Гору”, казали су из Управе чији је директор Илир Харасани.

Појаснили су да у сарадњи с ИЈЗ и надлежним епидемиолошким службама, у општинама прате лица позитивна на коронавирус, као и њихове контакте, односно контактирају с њима путем телефона и уручују рјешења о стављању у самоизолацију с представницима Управе полиције или самостално.

”Уколико се ради о лицима која су туристи, контактира се с одговорним лицима у туристичким смјештајним објектима и примјењује се Водич кроз сигурносно-здравствене протоколе за Covid-19 за смјештајне објекте”, казали су из УИП.

Водичем је, иначе, предвиђено да за туристе и њихове контакте важе мјере самоизолације, односно санитарног надзора до напуштања Црне Горе или повратка кући.

Из УИП су рекли да су од почетка јуна до 24. јула донијели 2.115 рјешења о смјештају у самоизолацију, од којих је 148 на граничним прелазима.

Казали су да је рјешење о самоизолацији издато и за 1.251 особу позитивну на ковид-19, као и за 716 особа која су била, или се сумња да су била, у контакту с инфициранима.

„Донијета су 223 рјешења и то 149 рјешења о самоизолацији за туристе позитивне на коронавирус и 74 рјешења за њихове контакте, а за црногорске држављане 1.892 рјешења”, рекли су из УИП.

Одговарајући на питања “Вијести”, саопштено је да су у 460 случајева контролисали поштовање рјешења о самоизолацији, али нијесу утврдили неправилности.

На нови коронавирус позитивно је још 349 особа, међу којима је 36 туриста који бораве у Црној Гори.

Из ИЈЗ је саопштено да су током уторка пријављена два смртна исхода повезана с ковид-19 инфекцијом код особа старости 67 и 71 година, из Бара и Котора.

Удио новопозитивних случајева у укупном броју тестираних износи 8,33 одсто – у приватним и јавним лабораторијама анализирано је 4.188 узорака.

Из ИЈЗ су казали да је у Подгорици регистрован 71 новопозитивни, Улцињу 58, Будви 41, Бару 27, Никшићу 26, Херцег Новом 24, Тивту 22, Беранама 16, Бијелом Пољу 12, Котору десет, Рожајама девет, Даниловграду осам, Тузима седам, Цетињу шест, Пљевљима четири, Плаву три, док је у Мојковцу, Петњици, Колашину, Шавнику и на Жабљаку регистрован по један нови случај инфекције. У Будви је девет новозаражених туриста, Улцињу осам, Бару шест, Херцег Новом пет, у Беранама, Пљевљима и Тивту по два, а у Котору један.

Број активних случајева коронавируса десет пута је већи у односу на 11. јул. Из ИЈЗ је саопштено да је тренутно активно 3.130 случајева ковида-19.

Фото: Институт за јавно здравље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *