Божији балгослов на Црној Гори и на свим људима добре воље
7. јануар, 2024.
Од Мојковачке битке 108 година
7. јануар, 2024.
Прикажи све

Румунски Старци и подвижници

Правосалвна црква у Румунији, (Фото: Fair Observer)

Један од народа и држава гдје је по ријечима оца Тадеја Витовничког Православље најаче,јесте Румунија и Румуни. Наши људи обично се увијек у вјери држе Руса или Грка,али ненаметљиви и смирени Румуни су први

Правосалвна црква у Румунији, (Фото: Fair Observer)

У овој држави постоје манастири чији број монаха достиже петсто до хиљаду, чак. Примјера ради,број монаха у Српској Православној Цркви је негдје око хиљаду. Значи,колико у неком румунском манастиру. Па, сад видите о колико духовно јаком народу се ради. Румуни су сами по себи специфични. Представљају мешавину старих Римљана и Дачана. Једини су латински народ са већински православним становништвом.

Обично кад поменемо Румунију и Румуне,мислимо на Влада Цепеша Дракулу,Чаушескуа, сиромаштво. А,у ствари ова држава има истакнуте многе људе,попут чувеног истраживача религије Мирча Елиадеа,Ежена Јонескуа,Нађу Команечи,а о духовницима и подвижницима да не говоримо. Ово су неки од њих.
Отац Јустин Парву рођен 1919. године,упокојио се 2013. Прошао је пакао комунистичких логора. Провео у затворима од 1948 до 1964. године,након опште амнестије под утицајем Америке и Запада на комунистички режим. Задњих деценија свога живота био је један од истакнутих Стараца у Православљу. Познате су многе његове поуке и чуда,још за живота их је чинио. Али и након упокојења,па и на сами дан сахране нека посједнута жена се исцијелила. Обновио је чувени манастир Петру Воде. Говорио је “да живи да би био уткан у људску патњу“’.

Отац Георги Калчу је попут оца Јустина такође прошао голготу комунистичких логора. Био је у истом периоду у њима,са тим што је и накнадно хапшен. После је емигрирао у Америку,гдје је помагао многима,па и неправославнима,чак и богоборним атеистима,какав је био један младић. Упокојио се у Новембру 2006. године.

Георги Гафенку је био мирјанин. Упокојио се у младим годинама живота. Био је врло побожан и милосрдан,толико да је и преминуо јер је свој лијек уступио једном протестантском пастору,у већ поменутим условима комунистичких логора. Овај пастор је деценијама после,свједочио о овоме пред америчким Конгресом. Доживио је дубоку старост.

Деда Георгие Лазар је такође био румунски обични вјерник,мирјанин,који се истицао огромним подвигом и духовним даровима. Живио је прије комуниста. Као ожењен одлази на ходочашће у Јерусалим,гдје упознаје једног светог Старца,који му говори да монаштво није за њега и да ће достићи веће дарове у свијету. Потом одлази у пустињу,гдје доживљава многе напасти и искушења од демона. Познат је по томе што је непрестано читао Псалтир.

Отац Јоаникије Балкан,познат је по томе што је записао житије многих румунских подвижника,па и поменутог Деда Георги Лазара.

Отац Клеопа Илие,можда код нас најпознатији по својим поукама. На интернету постоји видео гдје је приказан сусрет Старца Тадеја са њим. Чувао овце и подвизавао се током цијелог живота. Говорио је да стално треба да имамо сјећање на смрт. Доживио је велике трагедије,кад су му браћа и сестре умирали једни за другим у младим данима. Тако да је само он преживио и дочекао старост.

Отац Пајсије Олару,био је духовник породице оца Клеопе. Мајка оца Клеопе код њега је долазила да тражи утјеху након губитка ђеце.

Отац Арсение Папачок,такође код нас познат по својим поукама. Нека од његових поука је да не треба никог да клевећемо,испричавши примјер једног подвижника којем су долазили људи из села,гдје су говорили о неком лошем човјеку. Овај их је питао кад су поново долазили код њега,да ли се онај лош човјек поправио,а они би одговарали не. Кад се упокојио човјек о коме су говорили,дошао је анђео код подвижника да му саопшти ту вијест,и да га пита гдје ће човјека да ставе у Рај или пакао?Подвижник се до краја живота кајао због овога.

Отац Арсение Бока је један од румунских подвижника новијег датума,којему се указује толика част,као древним оцима. Чини многобројна чуда. Упокојио се 1989. године.

Отац Димитри Станилое био је један од угледних румунских свештеника. Многи од духовника су се позивали на његове ставове о црквеним и друштвеним темама.

Ово је само мали дио румунске духовне ризнице. Мошти Свете Петке,коју многи Срби славе као Славу,налазе се у Румунији,граду Јаши,гдје на њен празник долази читава ријека људи. Румуни,небески народ.

Милош Лалатовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *