Вучић сад, можда, покушава да исправи оно што је заједно са Дачићем унередио 2012.
21. септембра, 2021.
Еколошка држава
22. септембра, 2021.
Прикажи све

Предсједник Србије се заситио бапских трикова Приштине

Александар Вучић (Фото: "Новости")

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након сједнице Савјета за националну безбједност, да Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на сјевер Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум у правном промету. Поручује да је одбио „тобожње компромисно рјешење Квинте које би унижавало Србију“.

„Једино рјешење за ову ситуацију је повлачење свих трупа са сјевера КиМ“: Александар Вучић (Фото: „Данас“)

Aлександар Вучић је, обраћајући се медијима након сједнице Савјета за националну безбједност, рекао да је донијето више одлука, закључака, предлога и препорука. Поручује да је посљедњи упад Росу на сјевер на КиМ „криминална акција“, шеста по реду.

Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

„Сматрамо непримјереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог, али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција“, поручује предсједник.

Додао је да је јутрос разговарао са амбасадорима најмоћнијих западних земаља, амбасадорима Квинте, о томе како би требало да изгледа „тобожње компромисно рјешење“.

„Одбио сам то рјешење јер није компромисно, већ је рјешење које би унижавало Србију. То је рјешење којим би 70 одсто онога што су намјеравали да раде Албанци на административној линији они заборавили, али би увели 20-30 одсто мјера. Добио сам за одбијање сагласности Савјета. Одбацио сам то јер сам сит политике свршеног чина и не можете да разговарате тако са Србијом“, рекао је Вучић.

Ситуацију је упоредио са куповином у продавници, када постоји договор да се, наводи, пет килограма поморанџи плати 1.000 динара, а договор се не поштује.

„Ви платите, продавац узме те паре и ти онда тражиш поморанџе, а он каже – не, не, то су посебне поморанџе, мора још, ви кажете да је договор био пет килограма за хиљаду динара и, наравно, избије свађа и дође полицајац, а то су земље Квинте, и каже – смирити се, ви сте исти, ти додај још 300 динара и онда је то компромисно р,ешење. На такве барапске трикове Приштине више нико неће пристајати“, навео је Вучић.

Неопходан повратак на пређашње стање

Према његовим ријечима, једино рјешење за ову ситуацију је повлачење свих трупа са сјевера КиМ.

„Повратак на пређашње стање и онда да идемо у Брисел и разговарамо о свему“, навео је Вучић, додајући да је Србија увијек спремна за разговор.

Такође, каже да Савјет за националну безбједност тражи хитан одговор ЕУ постоји ли Бриселски споразум у правном промету или не, када ће бити формирана ЗСО. „Тражићемо одговор. Ћутање ће бити јасан знак да споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО и онда сви знамо да не постоји. Срж споразума је ЗСО“, истиче Вучић.

Рекао је и да је Савјет, у складу са својим послом, разматрао одбрамбене капацитета Републике Србије, стање у Војсци Србије, МУП-у.

„Разговарали смо и о десетинама техничких ствари које можемо да унаприједимо, задовољан сам стањем како борбене готовости тако и моралом, мотивисаношћу људи да увијек унапређују наше капацитете тако и свим оним што нас тек чека, то је значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције које ће се видјети у том периоду“, навео је Вучић.

Пресуда Тодосијевићу могући разлог за велику кризу

Додаје и да Србија позива ЕУ, Велику Британију и САД да утичу на Приштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу.

„То сматрамо сљедећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада“, рекао је Вучић.

Том пресудом су, истиче Вучић, директно прекршили Бриселски споразум, јер је у вијећу судија требало да буду двојица Срба и један Албанац. Додаје да такво веће никада није ни било формирано.

„Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумјели да Приштина има подршку за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије“, рекао је Вучић.

Јуче на прелазу Јариње (Фото: Принтскрин/РТВ КиМ)

Каже и да Србија захтијева да буду обезбијеђене лиценце за снабдијевање струје двије српске компаније.

Суштина да се поштује Бриселски споразум

Истакао је да ће се, док траје кризна ситуација, сналазити и проналазити рјешење за снабдијевање српског народа на Косову.

Вучић: Одбио сам предлог Квинте за решење, тражимо повлачење свих трупа са севера КиМ

„Неће увијек бити свега, али основних животних намирница на сјеверу Косова и Метохије биће довољно да људи могу нормално да живе“, поручио је Вучић.

Истиче да ће се додатне мјере разматрати у наредних неколико дана, те да ће се онда изаћи са њима.

„Желимо да покажемо добру вољу и оставимо неко вријеме некима у Приштини да промијене своје лоше одлуке. Уколико не буду жељели, ми ћемо доносити мјере у циљу заштите интереса Републике Србије и ја сам о томе обавијестио и чланице Квинте и представнике ЕУ, нисам ништа крио пред њима, све сам им рекао у лице“, рекао је Вучић.

Поновио је да нећемо прихватити политику свршеног чина, те да од Србије неће добити печат на нечију криминалну акцију.

Што се тиче физичког насиља, Вучић је рекао да на то мора да реагује НАТО.

„Ако не буде реаговао ни НАТО, ја сам то рекао, неће бити погрома нашег становништва, као што је било 2004. године и неће бити ни Олује ни Бљескa“, рекао је Вучић.

Напоменуо је да суштина није у додатним мјерама, већ у томе да се поштује Бриселски споразум. Коментаришући изјаву Бесника Бисљимија да ЗСО неће бити формирана, Вучић је рекао да вјерује у то што каже јер је толика његова „мржња према српском народу, према Србији“, да му треба вјеровати.

Гледаћемо да сачувамо мир

„Тема мора да буде ЗСО, ми смо ово питање поставили ЕУ – има ли Бриселског споразума или нема“, рекао је Вучић и упитао зашто се онда иде у Брисел ако не може да се обезбиједи провођење споразума.

Подсјетио је на случај воза у којем, како каже, „није било ни топова ни тенкова, ни оружја, ни оруђа“, већ да су били осликани српски манастири.

„Замислите страшног гријеха српске државе, што је платила неком човјеку да ослика српске манастире“, рекао је Вучић и навео да је то било представљено као „страшна увреда за албански народ“.

А тај воз није стигао ни 30 километара од административне линије, каже предсједник и истиче да су сада приштинска оклопна возила заузела прелаз.

Упитао је шта је Србија то урадила и за шта је сада крива, те додао да ће, како год да се тумаче ствари, увијек бити крива.

„Кад кажу – позивамо обје стране, знајте да немамо ни један посто кривице… Када напишу да смо ми криви, значи да смо ми вјероватно направили неку тактичку грешку“, каже предсједник и истиче да се у таквим ситуацијама штити „албанско чедо“ од „хегемона“.

„Морамо да будемо спремни на ту врсту двоструких аршина и лицемјерја, да би било другачије морате да ме ућуткате. Али нећу да ћутим и не пада ми на памет, нећу и не можете ми ништа…“, поручио је Вучић.

Истакао је да би се јединице Росу одмах повукле да је Србија прихватила услове који су од ње тражени и поручио Приштини да не може бити како они хоће.

Повлачење Росу без приштинских услова

Одговарајући на питања новинара, предсједник је истакао да Србија тражи да се Росу повуку без икаквих услова.

Навео је да би њихова понуда значила да се српским возилима дају пробне таблице и да се на њих ставе стикери. Како објашњава, убудуће нам не би одузимали таблице, пустили би са „КМ“ и „ПР“, дакле српске таблице са Косова.

Јединице ROSU на Јарињу (Фото: Принтскрин/Kosovo Onilne)

„Као своје грађане би пустили како хоће, али грађане централне Србије не“, рекао је Вучић.

Оцијенио је да је ту ријеч о златној средини, гдје се „мало као навија за нас, а да ови могу да остваре своје циљеве“.

Захвалио се ЕУ, али поручио да Србија не прихвата такве „шибица“ фазоне које албанска страна покушава да прода.

То би се, истиче, представило као компромис, што је он одбио.

„Како год да се ријеши, ријешиће се без понижавања Србије, а најважније је да ћемо гледати да сачувамо мир“, каже Вучић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *