Марић као клозет-фрајла
24. новембра, 2021.
Наложено одржавање нове изборне скупштине ФСЦГ
24. новембра, 2021.
Прикажи све

Православље је на ивици великог раскола

Митрополит Антоније, (Фото: pravlife.org)

– Православна црква је на ивици великог раскола због ситуације у Украјини – сматра митрополит бориспољски и броварски Антоније, руководилац послова Украјинске православне цркве.

Архијерејев коментар објавио је канал „Перший Козацький“, преноси Унија православних новинара.

– Православна црква се налази пред великом кризом – рекао је митрополит Антоније говорећи на међународној конференцији „Саборност Цркве: богословске, канонске и историјске димензије“, одржаној у Кијевској духовној академији.

Митрополит Антоније, (Фото: pravlife.org)

– И данас можемо отворено да кажемо да смо на ивици великог раскола због ситуације у Украјини, тих незаконитих, антиканонских поступака које је патријарх Вартоломеј починио према украјинским расколницима. Зато Православна црква тражи излаз како би спријечила да се пређе граница, како не би дошло до великог раскола – објаснио је јерарх, додајући да Црква тражи одговоре у својој историји.

Он је рекао да су на научној конференцији одржаној у Кијеву учествовали представници једанаест помјесних цркава. Реферати који су представљени на форуму били су посвећени историјској анализи – какви су преседани у вези са расколима постојали у историји, како су се расколници примали у евхаристијско општење у Православној цркви. Нарочита пажња била је усмјерена на канонске темеље Цркве које је нарушио цариградски патријарх Вартоломеј дајући украјинским расколницима такозвани „томос“.

Извор: Етос

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *