Мим у политичкој кампањи
3. децембар, 2023.
Журнал подсјећа: Саопштење Митрополије пред Попис 2011.
3. децембар, 2023.
Прикажи све

Пописсссст

Попис, (Фото: Архива)

Зато, не видим разлога за вршењем и вриштањем неке пропаганде, поготово не оне која би куражила Србе да се попишу као Срби. Јер то може само да буде повод некима да сјутрашњи повећани број Срба накнадно узрокују неком кампањом и мијешањем са стране. Напротив, треба нам попис у миру и тишини. Попис као збиља бироктатска ствар. Без цимања и натезања. И онда ће, у тим околностима, свака бројка и проценат да засијају сјајем чисте истине

Попис, (Фото: Архива)

Пише: наш стални дописник са Дивљег запада Милија Тодоровић (у улози Гарија Купера)

Послије изгласавања поправљеног Закона о слободи вјероисповјести, те повећања плата и пензија (додао бих и: избора актуелног ректора Универзитета; хапшења најсумњивијих лица бившег режима; заплијене трајекта на Лепетанима…), изборена једногласност свих политичких актера у вези јуче отпочетог пописа, спада међу главне кораке ослобођене црногорске државе и друштва у њој. Добићемо статистички исход неопходан за важне државне послове (у којима је сређивање бирачког списка најважнији) али и за дефинитивно бушење пренадуваног балона идентитетских подјела. Не очекујте спектакуларне промјене у погледу броја ових или оних, нити неки драстичан пад или пораст говорника неког језика. Хомогенизација Бошњака и ослобођење Срба од притиска бивше власти донијеће мањи пад броја националних Црногораца, и повећање броја ових првих и других. Говорника српског језика биће, као и до сада, највише. И то би вам било то.

Такви резултати ће још једном доказати оно што је и до сада оправдано изазивало љутњу и питања. Може ли и смије ли српски идентитет у Црној Гори бити мањински? Зашто је српски језик у категорији са мањинским језицима? Дакле, на ова питања дужна је да одговори не нека српска или средњевјековна Црна Гора, него грађанска, демократска и правна држава.

Зато, не видим разлога за вршењем и вриштањем неке пропаганде, поготово не оне која би куражила Србе да се попишу као Срби. Јер то може само да буде повод некима да сјутрашњи повећани број Срба накнадно узрокују неком кампањом и мијешањем са стране. Напротив, треба нам попис у миру и тишини. Попис као збиља бироктатска ствар. Без цимања и натезања. И онда ће, у тим околностима, свака бројка и проценат да засијају сјајем чисте истине.

До читања у сљедећем броју….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *