Патријарх Порфирије стигао у Црну Гору (ВИДЕО)
4. септембра, 2021.
Амерички предсједник против новог закона
4. септембра, 2021.
Прикажи све

Пејовић: Вечерашња свечаност је наставак литија

Отац Никола Пејовић, (Фото: Принтскрин/Спутњик)

„Све ће протећи у најбољем реду и данас и сјутра. Нема никаквог разлога да не буде тако. Сви смо свједоци да тензије које се дижу нису вјерске природе, већ искључиво политичке. Међутим, то сигурно не може да баци сјенку на суштину овог догађаја, а то је искључиво вјерски чин“, каже за Спутњик отац Никола Пејовић, уредник Радија „Светигора“.

Отац Никола је за Спутњик говорио о ситуацији у Црној Гори уочи данашњег дочека патријарха Порфирија и сутрашњег устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру.

ТЕНЗИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ – ПОЛИТИЧКЕ

Он је истакао да је чин устоличења право које припада свакој вјерској заједници, па тако и Српској православној цркви и Митрополији црногорско-приморској.

„Учинили смо све да тензије буду што мање. Нисмо дали повода ниједним потезом, ни ријечима ни порукама, нити било каквим изјавама, не зато што нисмо имали шта да кажемо, него зато што сматрамо да тензије трају већ неко вријеме и мислимо да ће све то проћи у најбољем реду, јер, заиста, ако желимо да градимо савремену, модерну, демократску, секуларну, грађанску Црну Гору, онда је то неспојиво са брањењем вјерској заједници да обавља своје вјерске послове у својим вјерским објектима“, напомиње отац Никола.

Отац Никола прокоментарисао је и то што су поједини грађани данас почели да руше заштитну ограду постављену испред Цетињског манастира рекавши да сваки човјек својим понашањем, ријечима и дјелима свједочи о себи.

„Оно што сваки човјек носи у себи, то ће и представити јавности. Тако и та група људи има потпуно право да, у оквирима Устава и закона и начина на који мисле, остварују своја права. Што се нас тиче, ми ту немамо никакав проблем. Полиција процјењује безбједност и предузима одређене радње по том питању. Ја ту не видим ништа страшно“, каже отац Никола.

„ДОМОВИНА СЕ ЧУВА ЛИЈЕПИМ ВАСПИТАЊЕМ И ПОНАШАЊЕМ“

Он је оцијенио да су вјерници у Црној Гори, који су мјесецима протестовали због спорног Закона о слободи вјероисповијести, били „на висини задатка, стрпљења и трпљења“ и да су показали велику одговорност, зрелост и мудрост, јер борба Цркве није била ни против кога, већ је жеља била да православни вјерници у оквиру Устава и закона имају исто што и остали вјерници и грађани.

На питање која је порука вјерницима у Црној Гори, с обзиром на то да су све планиране литије отказане, отац Никола одговара:

„Ја сам убијеђен да ће и ово вечерас бити наставак литија и да ће вјерни народ и омладина који вечерас дођу још једном показати да се домовина најбоље чува лијепим васпитањем и понашањем“.

Извор: Спутњик

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *