Како нисмо постали прваци Европе варљивог пролећа ’68: Крај златног доба југословенског фудбала
6. јун, 2023.
Мистична исповијест Светог Василија Острошког и Тврдошког – симфонијска поема Марка Ковача
6. јун, 2023.
Прикажи све

Изложба „Делфин је моје име“ отворена у Акваријуму Бока

У  Акваријуму Бока отворена је изложба „Делфин је моје име“, у заједничкој организацији Природњачког музеја Црне Горе и Института за биологију мора Универзитета Црне Горе, а уз помоћ и подршку Иновационо-предузетничког центра Технополис из Никшића.

На изложби су говорили др Милица Мандић замјеница директора Института за биологију мора УЦГ и др Наталија Чађеновић директорица Природњачког музеја Подгорица.

Univerzitet Crne Gore

„Истраживање делфина које Институт за биологију мора спроводи кроз своје активности врло значајно. Све врсте делфина су заштићене у Црној Гори и данас у име Института за биологију мора и Акваријума Бока желимо овом изложбом да апелујемо на наше посјетиоце, дјецу туристе да своје активности и понашање и на обали и у мору више ускладе са природом и да гледајући очима делфина користећи поставку схвате да смо ми тренутни посјетиоци плавим дубинама и да утичемо на њихово природно окружење“, рекла је др Мандић на отварању изложбе.

Директорица Природњачког музеја Црне Горе др Чађеновић навела је да није случајно да баш данас на Свјетски дан заштите животне средине који се први пут почео обиљежавати 1974. године желимо да изложбом „Делфин је моје име“ скренемо пажњу како људске активности угрожавају морске сисаре, китове и делфине како у свјетским морима, тако и у Јадрану.

„Ово је прва изложба рађена у коорганизацији са иновационо-предузетничким центром Технополис захваљујући којима смо успјели да припремимо природњачку изложбу уз примјену савремених дигиталних технологија“, казала је др Чађеновић и позвала присутне да се упознају кроз изложбу са занимљивим чињеницама о делфинима као и да испробају помоћу виртуелне реалности како је ронити као делфин.

Кроз изложбу, посјетиоци Акваријума моћи ће видјети модел одраслог делфина и младунца у природној величини, упознати се са биолоијом и таксономијом китова и делфина преко интерактивног мултуимедијалног киоска, сазнати информације о делфинима преко едукативних панела постављених кроз Акваријум, те виртуелно заронити у морске дубине помоћу наочала за виртуелну стварност.

Изложба је оригинално реализована кроз пројекат IPA CBC Italija-Albanija Crna Gora „BioTours“, а најприје је постављена у Природњачком музеју Црне Горе у Подгорици, гдје се могла погледати до половине маја ове године.

Извор: www.ucg.ac.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *