Пејовић: Вечерашња свечаност је наставак литија
4. септембра, 2021.
АстраЗенека и Европска комисија постигли споразум
4. септембра, 2021.
Прикажи све

Амерички предсједник против новог закона

U.S. President Joe Biden delivers remarks on Afghanistan during a speech in the State Dining Room at the White House in Washington, U.S., August 31, 2021. REUTERS/Carlos Barria

 

Амерички предсједник Џо Бајден обећао је да ће бранити права жена на абортус и снажно критиковао изразито рестриктиван закон о абортусу који је ступио на снагу.

“Тај радикални закон флагрантно је кршење уставног права признатог у пресуди Роу против Вејда”, написао је Бајден у саопштењу, мислећи на одлуку Врховног суда из 1973. којом је у САД признато право на побачај.

“Заштитићемо и бранити то право”, додао је Бајден.

Рекао је да ће нови закон увелико закомпликовати женама приступ здравственој заштити која им је потребна, посебно онима тамније боје коже и сиромашнима.

“И што је скандалозно, закон даје право приватним особама да судски гоне оне који су помогли женама да обаве побачај”, рекао је амерички предсједник, преноси ЦдМ.

Забрана абортуса у Тексасу након шесте недјеље трудноће ступила је на снагу данас јер амерички Врховни суд није поступио према хитном захтјеву организација за право на побачај да блокира закон који допушта ту забрану. Забрана се односи и на случај инцеста и силовања, преноси Хина.

Групе које заговарају право на побачај кажу да се 85 до 90 одсто абортуса у Тексасу изврши након шесте недјеље трудноће, што значи да ће закон вјероватно присилити бројне клинике на затварање. Таква забрана никад није била допуштена ни у једној савезној држави откад је Врховни суд 1973. донио одлуку Роу против Вејда

Аутор : Стање Ствари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *