Руси и даље највећи инвеститори
10. август, 2023.
Е, у парампарчад…
10. август, 2023.
Прикажи све

О српском карактеру Боке Которске

Никола Маловић, (Фото: ИН4С)

Херцегновска књижарска и издавачка кућа Књижара „Со“ објавила је књигу „О националном карактеру Боке Которске“ Николе Ј. Јурића.

Никола Маловић, (Фото: ИН4С)

По свему је необичан човек који је 1941. написао књигу о националном карактеру Боке Которске – није рођен у Боки, није био Србин, нити је био православац, каже Никола Маловић, уредник, и открива:

Никола Ј. Јурић (1884-1943) завршио је теологију у Ватикану. Као војни капелан исповиједа заробљенике на Мамули. С препоруком заливских патриота, добровољац је током Првог свјетског рата у српској војсци, која му признаје аустријски официрски чин. Рашчињен је из историји непознатих разлога. Завршио је Правни факултет у Бечу и био инспектор Краљевске финансијске дирекције у Новом Саду. Високом државном чиновнику било је мјесто уз власт, али се он сврстао међу опозиционаре и вратио у Боку.

По капитулацији Краљевине Југославије и успостављању окупационе италијанске власти, Јурић је на мети фашиста, па у истим оним ћелијама које је посећивао као војни капелан – робија на Мамули. Антифашистичке активности наставио је и за време немачке окупације, кад…

Године 1943. вјешају га Нијемци. Пред многим свједоцима – пуца конопац! Бившег свећеника вјешају други пут. Поново пуца конопац! Умјесто да егзекутор ослободи онога ко жив падне с вјешала, нацисти трећи пут удуплавају конопац…“ – приповеда наш писац из Боке, уредник и издавач, наставак и крај ове невероватне сторије.

Био је то човек, каже Маловић, који је, иако до краја живота Хрват и католик, написао књигу о српском карактеру Боке Которске. Књига је објављена као 23. наслов у едицији „Бокељологија“, а издање је потпомогло Министарство кулуре Републике Србије.

Извор: Марина Мирковић/novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *