Духовна хајдучија: Умирање од стида у бестидном свету
9. децембра, 2021.
Ко је Олаф Шолц – наследник Ангеле Меркел
10. децембра, 2021.
Прикажи све

О. Гојко Перовић: Борба против вируса да не буде изговор за укидање слободе вјере (видео)

о. Гојко Перовић. Фото: Спутњик

Седма епизода Светигорине емисије „Поп рецензије“ изазвала је много пажње, како међу гледаоцима  тако и међу медијским посленицима. Тема је била „Слобода по мјери здравства“ у оквиру које се разговарало о важним темама односа Цркве према здравственим мјерама које у неким оквирима регулишу и понашање вјерника у богомољама. „Вријеме је да се ми у Цркви ресетујемо и да се потсјетимо да Бог највећи и најбољи љекар али то не значи да не вјерујемо у медицину и здравствене мјере – једно и друго се не искључује“ рекао отац Гојко Перовић и нагласио да Црква није збјег за неваксцинисане.

Извор: Радио Светигора

„Нико не смије никога да приморава ни на шта“ наглашава протојереј-ставрофор Гојко Перовић говорећи о процесу вакцинације. Отац Гојко је рекао да нема магичну формулу како да се удовољи у исто вријеме и потреби вјерника за богослужењем и за очувањем здравља. „Свети Петар Цетињски је у Брчелима организовао један карантин за борбу против заразних болести“ подсјетио је отац Гојко Перовић коментаришући учешће Цркве у борби са заразним болестима. Аутори емисије отишли су и корак даље подсјећањем да се почеци здравства код нас везују са лик Светог Саве који је при манастирима оснивао и прве организоване српске болнице.

 

„Прошле године имали смо директне злоупотребе мјера за спречавање ширења вируса и нисмо слијепи поред очију да видимо да постоје бројне злоупотребе и уз све мјере мора да брине да се не ограничи људска слобода“ објаснио је отац Перовић. Он је нарочито нагласио да је борба против страха и од росптва уписана на свакој страници Његоша, Светог Петра Цетињског и кроз читаву Библију зато и ми морамо бити на опрезу.

У Емисији „Поп рецензије могле су се чути и ријечи професора Православног богословског факулетета др Ненада Божовића које је говорио о помену заразних болести у Светом Писму. „У библијска времена човек је био погођен болестима и заразама много више него што је то данас случај, а бројна библијска места то описују и бележе“ рекао је професор Божовић истичући бројне примјере који говоре да је пракса борбе са вирусима постојала још у античка старозавјетна времена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *