О. Гојко Перовић: Борба против вируса да не буде изговор за укидање слободе вјере (видео)
9. децембра, 2021.
Смисао Квириналског споразума
10. децембра, 2021.
Прикажи све

Ко је Олаф Шолц – наследник Ангеле Меркел

Олаф Шолц, (Фото: еuobserver)

    Олаф Шолц,
    (Фото: еuobserver)

Победио је на општим изборима у Немачкој и сада је човек који је три године био заменик канцеларке Ангеле Меркел преузео њен посао. Олаф Шолц је једном увредљиво назван „Шолцомат“ (Scholzomaton) – али је у међувремену успео да остави стари роботски, технократски имиџ за собом и осигура споразум о владавини заједно са зеленима и пословно настројеним либералима. Шездесеттрогодишњи бивши градоначелник Хамбурга обећао је гласачима континуитет после 16 година под конзервативном Ангелом Меркел, иако је био кандидат ривалске Социјалдемократске странке (СПД ). Његово прагматично управљање ковид кризом донело му је бројне похвале и висок степен подршке. Његови критичари истицали су његов учинак као министра финансија, оптуживши га за неуспехе у два велика финансијска скандала.

Управљање ковид кризом

Као министар финансија, Олаф Шолц обезбедио је ванредни пакет помоћи од 750 милијарди евра који је сакупила федерална влада да би помогла немачким фирмама и радницима да преживе пандемију. „То је била базука која је морала да обави посао“, рекао је Шолц. „Ставили смо сво своје оружје на сто како бисмо показали да смо довољно јаки да пребродимо све економске изазове које би овај проблем могао да представља.“

Водио је састанке кабинета кад је канцеларка Меркел ушла у самоизолацију из мере предострожности. Упркос свим болним тренуцима кризе ковида, Шолц је имао платформу за руковање колосалном количином државне помоћи и борбу за друштвену кохезију, у складу са левичарским коренима. Пре него што је објављена његова кандидатура за канцелара испред СПД-а, кад су га питали да ли ће се кандидовати, имао би обичај да каже: „Морамо да радимо, а не да повлађујемо таштини.“

Солидарност са Француском

Заједно са Француском, Шолц је такође водећи архитекта фонда ЕУ за економски опоравак од ковида у висини од 750 милијарди евра. И после ере блиских односа са Француском Ангеле Меркел, Шолцов лични историјат неговања француско-немачке солидарности такође му је ишао на руку. Француски министар финансија Бруно Ле Мер похвалио је не само њега због солидарности са том земљом, већ и његовог брата доктора Јенса Шолца. Јенс Шолц је авионом пребацио шест француских пацијената тешко оболелих од Ковида-19 до болнице у Килу. Била је то скупоцена спасилачка мисија, коју је платила немачка влада. „И зато, хвала вам, Олафе, за све што сте већ учинили. Али хвала и вашем брату. То је заиста једна велика немачка породица, породица Шолц“, изјавио је Ле Мер.

Меркел и Шолц,
(Фото: BBC)

Незадовољство на левици

У редовима СПД-а, међутим, Олаф Шолц се доживљава као конзервативац. Други лидери странке су Саскија Ескен и Норберт Валтер-Борјанс, који политички стоје више улево од њега. Шолц, који је ожењен колегиницом политичарком из СПД-а Бритом Ернст, одрастао је у Хамбургу и ушао у политику као лидер Социјалистичке омладине, студиравши радничка права. Био је градоначелник Хамбурга од 2011. до 2018. године, током ког времена је његова политика постала мање радикална.

Први пут је изабран у федерални парламент Бундестаг 1998. године. СПД је био мањински коалициони партнер хришћанских демократа Ангеле Меркел (ЦДУ) највећим делом за протеклих осам година. Многи чланови СПД-а су се жалили да је политика коју је договарала њихова велика коалиција, илити „ГроКо“, била сувише конзервативна. Са друге стране, његов конзервативни ривал на изборима Армин Лашет упорно му је замерао што није искључио могућност коалиције са левичарском странком Левица (Die Linke). То никад није било много вероватна опција, али би било политички несмотрено са Шолцове стране да то унапред отпише. Велики политички план Левице да се изађе из НАТО савеза никад није био његов циљ. „Свако ко ме зна, зна шта добија“, изјавио је током једне дебате. А гласачи су знали да је вице-канцелар сарађивао у тандему и успешно са Ангелом Меркел, тако да је код гласачког тела прошао боље од њеног званично проглашеног наследника као кандидат континуитета.

Његов учинак у дебатама нашироко је хваљен као самоуверен, иако је одавао утисак предвидљивог, а помогла му је и млака Лашетова кампања. Деловао је рањивије кад су га притискали око тога како је његово министарство решавало два велика финансијска скандала, са Вајеркардом и превару са трговањем деоницама (cum-ex). Колапс компаније за исплате Вајеркард био је највећи финансијски скандал у савременој Немачкој. Овогодишњи извештај закључио је да је Олаф Шолц сносио одговорност за неуспех регулатора. Био је уплетен и у превару са спорним трговањем деоницама (cum-ex), зато што је био градоначелник Хамбурга у време кад су изгубљени милиони евра. А опет му ниједна од тих афера није превише нашкодила међу гласачима. Политички аналитичари сугерисали су да су ови скандали напросто били сувише сложени да би се гласачи бринули због њих. Шест дана пред изборе, неочекивано се појавио да уживо одговара на питања посланика о истрагама прања новца. Један либерални посланик рекао је да „недовољно држи контролу над властитим пословима“.

 

Извор: ББЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *