Новљанка Милена Црногорчевић истражује свемира
20. јул, 2023.
Њемачка штампа: „Ђоковић још ни издалека није превазиђен модел“
20. јул, 2023.
Прикажи све

НП Скадарско језеро: 40 младих пеликана напустило гнијезда

Најмлађа Луча затечена у глијезду (Фото: НП Скадарско језеро)

Гнијежђење пеликана у Националном парку Скадарско језеро успјешно је завршено, а ове године је било 40 младих. Орнитолози НПЦГ утврдили су да су младунци углавном напустили своја гнијезда, а најмлађем пеликану којег су затекли у колонији дали су симболично име Луча.

Најмлађа Луча затечена у глијезду (Фото: НП Скадарско језеро)

НПЦГ и Центар за заштиту и проучавање птица евидентирали су у мају  двије локације на којима су пеликани гнијездили.

Орнитолози Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе претходних  дана обишли су локалитете гдје ова врста гнијезди.

Након што је утврђено да је 40 младунаца напустило гнијезда, од најмлађе Луче узет је ДНК узорак који ће током ове седмице бити послат на анализу у специјализовану установу у Грчкој.

„Подсјећамо да је сезона гнијежђења прошле године била неуспјешна, те  да су томе допринијеле људске активности и лоша контрола заштићених  резервата претходног руководства предузећа“, наводи се у саопштењу.

Јака и континуирана контрола подручја и локација коју су пеликани ове године изабрали  да подижу своје младе, а коју је спроводила Служба заштите НП  Скадарско језеро у циљу заштите ове птице од узнемиравања, дала је велики допринос успјешној сезони гнијежђења, казали су из те институције.

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *