Милош Лалатовић: Kњижевност и мистика
25. децембар, 2023.
Србија: Предузетници у 2024. години очекују „нормалније услове пословања“
25. децембар, 2023.
Прикажи све

Новогодишње скакаонице

Поштовани читаоци пред нама су новогодишње светковине које по добром старом обичају почињу скијашким скоковима у четири чувена зимска скијашка центра. Онда слиједи одбројавање и најлуђа ноћ, и традиционална српска дилема да ли сарме да буду мрсне уз печење, или посне уз рибу? Послије тога чека нас Божић и „наша, права“ Нова година.

Пише: наш стални дописник са Дивљег запада Милија Тодоровић (у улози Гарија Купера)

Али, да се вратим на ове четири скакаонице. Занимљива и сликовита манифестација која се одвија у срцу Европе, и која својом доступношћу путем Евровизије поодавно представља домаћи, породични догађај сваког од нас. Треба, наиме, наћи начина да се из старе пређе у нову годину. Успјешно, елегантно, са стилом. И оно што се каже: неповратно.

Е, па, управо залет са оне висине, одраз ногама са оне платформе, лет у неизвјесно и – доскок  „телемарк“ на ону земљу коју си, до малоприје, гледао као далеку и недостижну. Не можемо, нити умијемо сви тако поскочити и полетјети, попут мајстора овога спорта, али можемо гледањем ових вјештина, добити надахнуће да са еланом и ако не побједничким, а оно бар такмичарским духом уђемо у зону оног новог, непредвидивог, непознатог, али истовремено оног што су Бог или нека виша сила припремили баш за нас.

Зато, храбро низ стрмину, не брините за дужину и коначан пласман, важан је и умјетнички дојам. А он битно зависи од става онога који креће у скок. Тј. у Нову годину.

До читања у сљедећем броју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *